0

Р ъководството на Етър (ВТ), подкрепено от десетки футболни деятели, издигна кандидатурата на именития треньор Георги Василев за почетен гражданин на Велико Търново. 

Номинациите за званието се приемат в момента в Общината, а съгласно графика на Великотърновския общински съвет решението трябва да бъде взето на заседанието на 29 февруари. Самото награждаване става на празника на града 22 март.

Предложението на ръководството бе обявено по време на представянето на книгата на Анатоли Петров "24 крачки към историята. 100 години Етър", посветена на вековния юбилей на клуба. 

Инициативният комитет е оглавяван от президента на Етър (ВТ) Деян Куздов, а под предложението освен клубната управа подписите си поставиха 38 футболни и спортни деятели, сред които Георги Цингов, Красимир Калчев, Илиян Киряков, Сашо Христов, Иван Петков, Георги Велинов, Йордан Грозданов, Георги Дойнов, Снежина Михова, Петко Павлов, Красин Каракоцев, Цветомир Бояджиев, Мартин Папазов, Пламен Томов, Пламен Геров и др.

Георги Иванов Василев е роден на 9 август 1946 година в Радомир. Футболната му кариера започва в клуба от родния му град Червено знаме (Радомир), след което преминава през Сливен, Локомотив (ГО) и Марек (Дупница). 

През 1969 г. става футболист на Етър при влизането на отбора за първи път в "А" група като е с основен принос за успехите на отбора в елита, бил е и негов капитан.

През 1977 г. се насочва към треньорската кариера и след 2 години работа в Левски (Стражица), от 1979 година вече е треньор на "виолетовите" и старши треньор от 1981-а до 1992-а. 

Под негово ръководство етърци стават шампион през 1991-а - което е и единствената титла на клуба до момента, два пъти са носители на бронзовите медали. С основен принос в изграждането на петимата национали на Етър от САЩ-94 Красимир Балъков, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Бончо Генчев и Илиян Киряков, които са обявени за Почетни граждани на В. Търново през 1994 година.

Работата на Георги Василев продължава в редица български отбори, като с Левски и ЦСКА е шампион и става първият български треньор – шампион с три различни отбора. 

В чужбина е работил в Кипър и Гърция, а най-големия си успех зад граница постига с Унион (Берлин), който тогава като тим от трета лига, го извежда до финал за Купата на Германия и до участие в турнира за Купата на УЕФА. 

През 2016-2017 г. се завръща начело на Етър като старши треньор, после е и спортен директор. 

Обявен за Треньор № 1 на Велико Търново за 20 век.

Източник: БТА