0

Капитанът на Славия Галин Иванов сподели пред „Мач Телеграф“ очакванията си за пролетния дял на шампионата. Той заяви, че е все по-малко вероятно да смени отбора и може и да остане при “белите” до края на кариерата си. Атакуващият футболист коментира и какви са целите пред отбора и как се работи с треньора на тима Златомир Загорчич.

- Настанихте ли се в Алания, хубав ли е хотела? Как е времето и базата?
- Да, настанихме се. Хотелът е много хубав, но времето е дъждовно. Базата е на много добро ниво.

- Доволен ли си от представянето на Славия през този есента?
- Да, но винаги може и повече. Мисля, че успяхме да съберем доста точки и не сме имали скоро такъв актив по време на паузата. Надявам се, че през пролетта ще сме още по-добри. 

- Кой мач би определил като най-добър за Славия през есента?
- Като се замисля вероятно мачът, в който победихме Левски на „Георги Аспарухов“ с 2:1 беше най-силен. Мисля, че този двубой ни беше най-силният, защото стигнахме до пълен обрат в заключителните минути.

- А кой беше най-слабият ви двубой?
- Срещу Спартак Варна не се представихме добре и това доведе до равенството 2:2. В този двубой не ни се получи играта, която искахме.

- В класирането сте на 5-а позиция, имате ли сили за място в топ 3?
- Нашата цел е да налагаме млади футболисти и да ги продаваме. Нямаме амбиции за Топ 3, но ако ни се отдаде възможност винаги бихме я атакували и ще се опитаме да я грабнем. Защо да не играем полуфинал и финал и за Купата на България. Ако успеем да се класираме за Европа, ще бъде много хубаво.

- Как би коментирал конкуренцията в първенството. Доста равностойни мачове се получиха?
- Да, през тази година според мен конкуренцията между отборите е далеч по-голяма, отколкото през предишни години. Виждаме, че Лудогорец не са на първата позиция. Най-вероятно ще станат, но към този момент не са лидери. Според мен ще бъде доста интересен вторият дял. Единственото, което ме притеснява са терените в България и времето. Когато полусезонът започне, най-вероятно терените няма да са в особено добро състояние и времето ще е лошо. Едва ли ще станат хубави мачове, но ще видим.

- Има ли някой отбор, който ти направи впечатление и можеш да кажеш, че има голям прогрес?
- ЦСКА 1948 се представиха доста добре до този момент през сезона. Взеха доста класни играчи и продължават да взимат. Взимат от всички и по този начин отслабват конкуренцията си и си подсилват техния отбор. Ние сме близо до тях в класирането, което може само да ни радва. Може би бих посочил тях, защото се открояват от останалите. 

- Спомена Купата на България. Как ще коментираш жребия, изправяте се срещу Локо Сф? Ще успеете ли да ги отстраните?
- В Надежда се играе много трудно. Почти не се играе футбол, защото това е дерби. Ще видим дали ще успеем. Определено не ни е лека задачата. Надявам се да се подготвим добре за този мач и да победим. Дано времето да е с нас и по-добрият да победи.

- Имате ли сили отново да вдигнете Купата на България? Как мислиш?
- Много ще е трудно, но ще дадем всичко от себе си, за да се случи това. Надявам се да играем финал. То финалът не се играе, а се печели!

- Това ли е основната цел пред отбора?
- Не! Това не е цел! Това искам аз да се случи. Нямаме такава цел и такива амбиции, но ще дадем всичко от себе си да се превърне в реалност, а вече дали ще стане един Господ знае.

- Как се работи със Златомир Загорчич?
- С него се работи много добре. Държи много на дисциплината и при него няма такъв, който да прави, каквото си иска. Работил съм много години вече с него и мисля, че той е перфектният човек за Славия. Виждате отбора какви резултати и успехи постига с него начело въпреки, че нямаме някаква грандиозна селекция. Това е най-успешният треньор на Славия през този век.

- По-различни ли са неговите методи от тези на останалите треньори, с които ти си работил?
- Всеки си има различни виждания за играта и следва своята идеология. Различни са със сигурност. Давал ми е много ценни съвети, но тях ще си ги запазя за себе си.

- В дербитата с Левски победихте два пъти. Има ли рецепта как да се печелят подобни мачове?
- Не бих казал. Просто така се случи и показахме характер. Мисля, че те бяха единственият от грандовете, който победихме два пъти. Няма рецепта за такива дербита. Излязохме играхме и победихме.

- Ти вкара и едно от попаденията в мрежата на Пламен Андреев. 
- Да, така е! Беше хубаво попадение.

- Имаш три гола през този полусезон добър или лош резултат е това? Как би го определил ти?
- Не е от най-добрите, но не е и от най-лошите. Сами виждате, че Славия не създава кой знае колко положения, за да вкарва чак толкова много голове. Надявам се през пролетта да успея да вкарам повече. 

- Ще успееш ли ти и отборът да надградите?
- Надявам се да успеем.

- Това, че си един от лидерите на Славия тежи ли ти по някакъв начин?  Предполагам, че отговорността е по-голяма.
- Не ми тежи. Да, разбира се, че отговорността е по-голяма. Трябва да се дава пример и на младите футболисти. Аз съм свикнал с тази отговорност и за мен не е проблем, а няма и да бъде.

- През дългата ти кариера каквото и да се случва рано или късно се връщаш в Славия. Какво ти дава този отбор и какво те кара отново там да се връщаш?
- Честно казано не знам. Тук е моят втори дом. Всеки път се връщам при „белите“. Вече не знам дали ще отида някъде, най-вероятно – не. Тук ще продължавам да си играя.

- Звучиш ми като човек, който все едно е изгубил вяра, че ще играе в чужбина пак. Ако дойде добра оферта би ли я приел?
- Ха–ха, не съм загубил вяра. Просто съм реалист човек и съм на 34 години. Разбира се, че ако дойде добра оферта ще отида, но вече съм на години и съм здраво стъпил на земята.

- Къде в чужбина ти беше най-добър и приятен престоят?
- Честно казано навсякъде се чувствах добре. Във всяка държава беше различно и интересно, дори съжалявам, че не останах по-дълго. Но така се е случило в крайна сметка.

- Бил си в Германия, Азербайджан, Турция и Унгария. Бързо ли успяваше да се адаптираш? 
- Да, бързо успявах да се адаптирам. Единствено в Германия ми беше по-трудно, защото тогава не говорих добре английски, след това вече ми беше лесно. След като свикнах в Германия се чувствах много добре. Това беше и първата държава, в която отидох да играя. Може и заради това да ми е било малко по-трудно, но тогава бях и по-малък.

- Замислял ли си се за оттегляне от футбола?
- Не! Имам още много какво да покажа. Далеч съм от тази мисъл, само да съм жив и здрав!