0

Б ългария има огромна диаспора по целия свят, затова и сме в постоянен контакт с други федерации и съгледвачи, за да открием онези деца, които са първо или второ поколение емигранти, и да ги използваме за повишаване на нивото на националните ни отбори. Това каза в интервю за Gong.bg техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо преди заминаването на националния отбор за турне в Катар, където има мачове с домакините и с Хърватия.

Според Гонзо „дори се закъсня с формирането на това скаутско звено“ към БФС за издирване на футболисти с български корен по цял свят. „Джаспър (в шотландския Хибърниън) и Слави (Слави Станков от Валядолид) са перфектни примери, Йоан Стоянов от Израел – също. При юношите до 15 години, които реално са си деца, също има интересни имена от доста известни чуждестранни отбори“, изброи пловдивчанинът потенциалните футболни национали на България.

Той призова да се обръща внимание на българските отбори в различните възрастови групи. „Юношите до 17 години ще участват в Елитен кръг за класиране на европейско първенство, а това е нещо изключително сериозно! Самият факт, че отборът на Данчо Петков победи Сърбия на техен терен, а също и Хърватия, е красноречив. Все пак говорим за две от най-продуктивните школи в света“, припомни Гонзо. „Постоянно се повтаря как в детско-юношеския ни футбол не се случва нищо, но напук на това само след две седмици България може да има юношески отбор на европейски финали, а това май минава между капките! Затова отново призовавам да гледаме ако не позитивно, то поне обективно на нещата. 

Младежкият национален отбор до 21 години също има сериозни изпитания в квалификациите, където за съжаление нямаме кой знае какви шансове. Но аз винаги съм казвал, че когато играеш за България, примиренчество няма!

Още повече, че в състава има изключително качествени единици – Вальо Антов, Филип Кръстев, Виктор Попов вече са играли и за мъжкия отбор, отделно имаме големи таланти като Джаспър от Хибърниън и Слави Станков от Валядолид“.

За първия отбор и турнето в Катар Иванов посочи, че самата покана от домакините на следващия мондиал е доказателство за високата репутация на нашата селекция. „Що се отнася до очакванията – очаквам Ясен Петров и избраниците му да се представят на ниво, тъй като това ще бъде генерална репетиция за изключително важните битки в началото на юни, когато стартираме участието си в Лигата на нациите. Знаете, че там целта е само една – първо място в групата.“