0

"Както всички футболни отбори - ние също преминаваме през цикъл на подготовка. Приключи семинарът на съдиите. Вярвам, че сме подготвени за предстоящия сезон и ще се постараем да дадем всичко от себе си, за да вземем адекватните решения на терена", обяви съдия номер 1 на България Георги Кабаков, след като бе награден вчера.

"Акцентът беше върху ситуации, които са дискусионни - играта с ръка в наказателното поле, инциденти в наказателното поле, инциденти със сериозността на нарушенията. Преди седмица бях в Кипър на Елит семинар. Сега ги видяха тези неща и нашите съдии. Вярвам, че се работи в правилната насока да надграждаме. В Съдийската комисия са оценили слабостите ни и акцентират върху тях. Всеки човек се учи от грешките си, от грешките на колегите. Анализираме ситуации и най-важното е, когато напуснем лекционната зала, всеки един да мисли по един и същи начин за дадена ситуация. Ако нивото на намеса не е едно и също от всички съдии, ще имаме проблеми и дадени ситуации ще се дискутират по-широко", продължи той.

"За мен не е важно дали ще свиря среща от Първа, Втора лига или в Европа. Нашето ниво на подготовка и начин на мислене е същото като на професионалните съдии. Всеки от има собствена професия и се стараем да даваме еднакви условия. Това, което мога да пожелая на мен и колегите ми е да нямаме никакво отношение за това кой ще бъде шампион", пожела си пловдивчанинът.

"Минимизираме времето за ВАР намеса, за да се доближим до УЕФА. Опитваме се да следваме нивото на ВАР в Европа, с изключение на Англия, където нещата са малко по-различни. Да, според ВАР протокола всеки гол се разглежда детайлно, за да се уверим, че решението е коректно", разкри Кабаков. 

"Тази награда е олицетворение на една добра година. Имам проблем със съпругата ми, тъй като нашата дневна вече прилича на артилерия заради мечовете, имам място винаги за още една награда. Дано 2024 година бъде по-успешна. Отговорността е голяма. Ние сме длъжни да излезем на всеки мач и да покажем най-доброто от себе си, защото има млади съдии, които ни гледат като пример, а ние искаме те да израстват“, пожела си той и не скри, че иска да свири на европейското във Франция. 

„Господин Алберто Розети каза на семинар в Кипър, че всеки, който е там ще бъде в селекцията и искрено се надявам ние да сме сред разглежданите имена, но ако не сме там няма да бъде голямо разочарование. С рутината всяко едно назначение е много важно. Ние в рамките на един месец можем да се срещнем с един отбор два пъти в българската лига. Докато в чужбина това може да отнеме няколко години. Няма по-важни мачове, има такива, които задължават повече“, каза още той.

„Естествено, че има грешки. Нашата цел е да направим критериите еднакви и да минимизираме грешките. Ако трябва да сме точни, аз нямам социални мрежи. Вярвам, че това е част от нашата дейност", каза още той и призна, че е получавал съобщения от клубове. 

Подгласници на Кабаков са Драгомир Драганов и Радослав Гидженов. Плакет за Най-проспериращ млад български асистент съдия получи Николай Попниколов. Кристиян Колев бе награден за Най-проспериращ млад български съдия, а Валерия Петрова получи приза при жените. Павлета Рашкова бе наградена за асистент съдия номер при дамите за 2023 г.одина Най-добър арбитър в българския футзал в Калоян Кирилов. За най-добра футболна съдийка за миналата година бе избрана Кристина Георгиева.

За първи път бе връчен призът за най-добър ВАР-съдия. Той отиде в Ивайло Стоянов. Диян Вълков е асистент номер 1 при мъжете.