0

Ц СКА играе по един и същи начин от началото на сезона – сухо, пестеливо, скучно, еднообразно и успешно. Дори предвид показаното в дербито с Левски, точката си е безспорен успех. 

Треньорът Саша Илич има една и съща постановка на играта, независимо дали съперник е Хебър, Берое, ЦСКА 1948 или Левски. Единствената вариативност при сърбина е кои ще бъдат титулярите, а там Илич е напълно непредвидим, или поне беше доскоро. Все пак в последните мачове се изчистиха и утвърдиха като несменяеми титуляри Амос Юга, Де Нойер, Линдсет и Назон. При останалите полеви играчи има големи флуктуации в избора за всеки мач, като дори смятаният за откритие Християн Петров изгуби титулярния си пост, въпреки че продължава да бъде национал. 

Играчите може да се менят, но тактиката за всеки мач си остава същата с надеждата, че различните изпълнители, които влизат на почивката, могат да привнесат различен нюанс. Това понякога носи резултат и неслучайно „червените“ са отборът с най-много голове на резерви. За претенциите и целите на клуб като ЦСКА тази едноплановост на поведенческия модел на терена е прекалено малко. След безжизненото и импотентно първо полувреме Илич трябваше да промени стратегията на почивката, а този път той дори забави и смените.

На всичко отгоре пускането на Шопов и Морено на мястото на най-креативните и опасни играчи в лицето на Назон и Хайнц бе безобразна грешка. А и като цяло през второто полувреме „червените“ бяха още по-слаби и безидейни от съперника си, вместо да наклонят везните в своя полза. Когато обаче срещу себе си имаш съперник, изградил три дефанзивни обръча, започващи на десетина метра пред наказателното поле, каквото предлагат по-слабите отбори в елита е едно.

При положение пък, че имаш срещу себе си балансиран по отношение на двете фази на играта съперник в лицето на Левски или пък агресивен опонент като Лудогорец, трябва да подходиш по втори и трети начин. Тактиката на калъпа може да бъде печеливша в рамките на известен период, но е невъзможно да бъде практикувана постоянно и да донесе титла.

След мача с Левски можеше да бъде видяна и реакцията на „червените“ фенове в социалните мрежи, които бяха бесни от поредната безобразна продукция, надявайки се, че след 5-6 слаби мача, най-накрая поне срещу „сините“ отборът им ще изглежда по шампионски. Те даваха вота си на доверие поне в името на резултатите, но при тази безобразна игра дори спечелената титла трудно ще изплати греховно слабото представяне. 

Автор: ХРИСТО ГЕОРГИЕВ