0

В ъв футбола често сме ставали свидетели на това как само за няколко дни даден играч преминава от фаза на почти пълна неизвестност до това всички да говорят за него. Такъв е случаят с Чунг Нгуен До от Славия. Всички, които следим отблизо родния футбол, знаем, че футболистът с виетнамски произход е изключително талантлив. Но той надскочи очакванията. Дебютира срещу Пирин, но след това беше блестящ като титуляр срещу шампиона Лудогорец в Разград и всички започнаха да говорят за него. Още преди няколко месеца „Мач Телеграф“ съобщи, че Барселона гледа и До, както и Мартин Георгиев, който вече привлече. Така, че още един трансфер по оста „Овча Купел“ – „Камп Ноу“, изглежда напълно реалистичен. Чунг Нгуен До е само на 17 години и предвид това, че е от виетнамски произход, е логично от националния тим на азиатската страна да го искат.

Това вече беше написано във виетнамските медии. Но БФС е длъжен да направи всичко по силите си, за да не позволи този талантлив футболист да заиграе за страна, различна от България. Той е наш национал до 17 и 19 г., но това не му пречи да играе за мъжете на Виетнам, защото ФИФА го позволява. Предвид липсата на голям брой таланти, е задължително До да бъде съхранен за българския футбол. Той е станал играч тук, израснал е тук и за него ще е по-добре в професионален план да играе за България, отколкото за Виетнам. Защото само си представете какви пътувания го чакат, ако избере родината на своите родители... Ще има купища мачове с отбори като Афганистан, Лаос, Мианмар и Филипините. Звучи екзотично, но чисто футболно не е. Големият футбол е в Европа и никой нормален не бяга от него.

Испания, една от страните с най-голям футболен талант, има цял клон към кралската федерация, която работи с играчи с двойно гражданство с цел да ги накара да изберат Ла Фурия. Такъв е примерът с новия титуляр на Ливърпул Стефан Байчетич, който е наполовина сърбин, наполовина испанец. Така, че и в БФС трябва да направят всичко възможно, за да накарат младия футболист на Славия изобщо да не се двоуми за кой национален отбор да играе.

Макар и селекционер на Виетнам да е известен треньор като Филип Трусие 99% от футболистите играят в първенството на страната, а само един е в Европа – Нгуен Куанг Хаи, който рита за втородивизионния френски По. Докато в националния отбор на България, освен представителите на силните родни отбори, има и играчи на Вердер Бремен, Интер Милано, Фиорентина, Монца, Спарта Прага и други сериозни тимове.