0

Ж орди Кайседо е най-скъпият и най-важен играч на ЦСКА през сезона от гледна точка на головете. Еквадорецът има 15 попадения за първенство и още 1 в Лигата на конференциите, при 4:2 над Осиек в София. 

В интервю по РИНГ, публикувано в днешния брой на „Мач Телеграф“, той говори за треньорите си в ЦСКА, за борбата за титлата и защо обмисля да кръсти свое дете на името на София.

- Жорди, дойдохте в ЦСКА преди 15 месеца. Вярвахте ли тогава, че ще достигнете до финали на мондиал?

- Да. Още от началото на моята кариера винаги съм вярвал, че ще играя в националния отбор. Винаги съм се подготвял да бъда национал и съм тренирал по възможно най-добрия начин за тази цел.

- Колко важен се оказа ЦСКА в живота ви? 

- Много важен е ЦСКА. Много! Това е институция, която реално ми отвори вратите за големи дела. Не бях в най-добрата си форма, когато играех в Бразилия, а ЦСКА от първата минута ми даде най-доброто. Почувствах от самото начало загрижеността на всички към мен. Собствениците, треньорският щаб, изобщо всички в клуба ми помогнаха при адаптацията. Благодаря и на феновете, разбира се! Много съм доволен в ЦСКА и се надявам да показвам това и да се отблагодарявам всеки път, когато съм на терена.

-  Не спирате да вкарвате голове за ЦСКА, но титлата изглежда загубена. Така ли е всъщност?

- За мен титлата не е загубена. Но математиката кара много хора да мислят така. Остават още възможности, но е факт, че изпуснахме доста точки. Но това е футболът – за мен нищо не е приключило, докато съдията не свири за последно и математиката окончателно не се произнесе. Но ние сме ЦСКА – голям отбор и ще се борим до последно.

- Достатъчно утешение ли е да спечелите за втори пореден път Купата на България?

- Основната цел през годината беше да спечелим и двете отличия – титлата и купата. Ако не успеем в битката за титлата, ще вложим всичко в борбата за Купата на България. Ние сме носители на този трофей и ще го защитаваме докрай.

- Работихте с трима различни треньори в ЦСКА - Бруно Акрапович, Любослав Пенев и сега Стойчо Младенов. При кого се чувствате най-силен и полезен? 

- Бруно ми помогна много при адаптацията, оказа ми доверие. Пенев също работи добре с мен. Той е бил голям нападател и ме учеше как да бележа с глава. С идването на Стойчо Младенов започнах да давам може би максимума от себе си като нападател. Мисля, че мога и още и смятам, че г-н Младенов е тук, за да ми помогне. След идването си в отбора той промени доста неща. Помага ми наистина много, за да мога да извлека най-доброто от играта си.

- В края на миналата година станахте чужденец №1 в България заедно с Юрген Матай - какво означава този приз за вас?

- Тази награда беше плод на целия труд, който положих през годината.

- Ако трябваше да гласувате, кого бихте посочили?

- Бих посочил себе си (усмихва се). Истината обаче е, че без помощта на отбора не бих могъл да постигна нищо. Съотборниците и треньорският щаб ми помогнаха да постигна индивидуален успех.

- ЦСКА имаше фантастични европейски мачове и този сезон, но защо не успя да спечели повече точки в групите на ЛК?

- Не знам, такъв е футболът. Постиженията на са по заслуги, а по реализирани цели. Играхме добре, но сякаш не направихме докрай необходимото, за да победим в тези мачове. Вече знаем, ако сме отново в груповата фаза, какво трябва да направим, за да не допускаме същите грешки и да печелим победи.

- Колко голям е шансът да останете в ЦСКА и през следващия сезон?

- Не знам, засега съм в клуба, а какво ще се случи после, ще разберем по-късно. Сега ни предстоят важни предизвикателства с ЦСКА и съм концентриран за тях. Не искам да гадая какво ще се случи занапред.

- Сигурно е, че един ден ще напуснете България и ЦСКА. Какво най-много ще си спомняте от страната ни и от отбора?

- Хората! При пристигането си тук срещнах прекрасни хора. Всички те ми помагат да тренирам по-качествено.

- Бихте ли идвали например на гости в София? 

- Естествено. Имам желание семейството ми един ден да посети София, да се запознае с тази прекрасна страна. Дори съм си го мислил, не знам дали ще стане реалност – сега, когато ми предстои да стана баща, да кръстя детето си София заради всичко, което ми даде този град.

- Как се отнасят шефовете на клуба с вас?

- Вижте, имам нормални взаимоотношения с Дани Ганчев и с неговия баща. Не се срещаме толкова често, но винаги са се отнасяли много добре с мен. Така че изпитвам изключителен респект и имат моите искрени адмирации.

- А феновете? Разпознават ли ви вече хората?

- Да, хората, които ме разпознават, искат да се снимат с мен. Казвал съм го и друг път – феновете на ЦСКА са световна класа. Те са невероятни и за да им се отблагодарим, трябва да им поднесем титлата, ако не тази година, то в най-близко време. Те абсолютно го заслужават.

- Как се вижда Жорди Кайседо след 5 години?

- Ха... Не знам, вероятно класирал се за следващото световно първенство.