0

С обственикът на ЦСКА Гриша Ганчев рядко се появява в публичното пространство. Той обаче наруши мълчанието си заради един въпрос, който стана особено актуален през тази седмица – престрелките със служебния министър Андрей Кузманов за стадион „Българска армия“ и базата в Панчарево. Пред bTV бизнесменът разкри какви са причините за претенциите му, намеренията му за съоръженията и какво може да му попречи да постигне целите си.

- Кръстихме участието ви - „червените“ в атака, но аз се чудя дали са в атака или под атака?

- „Червените“ са в окопа. И то не от вчера, а от 30 години. През последните години сме най-долу в окопа. Аз не знам на кой пречи този клуб, след като има толкова голяма фенска маса и е социален феномен.

- Гледате ли на ЦСКА като бизнес, плюсовете повече ли са от минусите?

- Откакто сме с Инджов и Стоичков в този клуб в началото само давахме. Сега се изравняват нещата.  

- Може ли да се каже, че ЦСКА вече се самоиздържа?

- Да, на 80-90% в последни две години.

- А какво бихте казали на бизнес климата?

- Обичаш ли да гледаш предавания от „Анимал планет“? Ние се превърнахме в територия, която се обитава от стадо макаци. Не по Станислав Лем (б.р. Полски автор на фантастични романи). Главният макак обладава по пряк или косвен начин цялото стадо. И се пита за всичко. Щом му е добре на стадото.

- Как се ориентира бизнесът в тази обстановка?

- Стоим, чакаме, отбраняваме се, да се случи нищо по-добро. Вече има нова вълна. Народът му се иска да се случи друго. Дано да дадат свобода на бизнеса. 

- Какво очаквате да се случи?

- Хубави неща за държавата. Тези млади хора много ме кефят. Диалогични, образовани, не са измамници. Крайно време бе младите да поемат властта. Явно на това поколение от 90-те години му дойде краят.

- От какво има нужда бизнесът?

- Има нужда от свобода, без рестрикции, да не го рекетират. Държавата да помага, а да не пречи.

- Какво се бави около базите на ЦСКА?

- Ще започнем от Обединените спортни клубове. Със Заповед №224 до 20 декември трябва да се проведат търгове за всички зали. Гледай сега за какво става дума. Всеки има право да се яви на търг. Да кандидатства за зала. Парадоксът е, че Спортното училище ползва тези зали. А то е на държавата. Сега дават залите на държавното училище да бъдат наети от други хора и клубове. На този търг може да се яви търговецът Пенчо. Печели залата и казва: Утре си слагам картофите в нея.  И още един парадокс – родители събраха пари и я ремонтираха. От какъв зор държавното училище трябва да плаща на държавата?

- Да погледнем от друга гледна точка - държавата явно не иска да инвестира и търси друг начин как да стане това.

- Защо вземат наеми? Ето го - „Сердика спортни имоти“ с капитал от 115 милиона лева. Стадионът на ЦСКА е оценен на 23 700 000 лева. Това е 23,6% от този капитал. Министърът казва, че 98% от загубите били от наемите на ЦСКА. Да, наистина досега не е платен – 2,5 млн. лева. В самия договор обаче пише, че парите от този заем се реинвестират в стадиона. 

- Колко са на месец?

- 96 000 лева на месец без ДДС, към тях трябва да прибавим над 300 000 за данък сгради, такси смет. Питам аз – при положение, че става въпрос за 23 милиона от 115, другите 80% и няколко – къде отиват тези пари? В какво се инвестират? Имаме право да си реинвестираме парите. Казахме им, че сме инвестирали над 4,8 милиона лева, те ни признават над 3 и нещо. Ние дълговете не ги отричаме, ще ги преведем. Искаме обаче целево да се инвестират.  Не да ги даваме на дружество, където някой да ги източи. 

- Казвате, че имаме клауза за наем, която да ви позволява това?

- Естествено, че имаме.

- И те не я признават?

- Той (б.р. Министър Андрей Кузманов) не си е чел договора. Нашите юристи бяха при тях, казали им: Дай да ги наредим тези пари. Някой на срещата обаче казал, че не става.

 - Какво се случва с тези пари от базите на ЦСКА?

- Явно си имат нещо, копат си. При положение, че ти не си ангажиран с тези клубове, поне не пречи и скупи като дойна крава.

- Какво става със стадион „Българска армия“?

- Министерски съвет реши, че той трябва да се превърне в публично-частно партньорство. Инвеститорите си апортират и започва да се строи. Две години се мотахме. Оценки, после COVID-19. Първо го оцениха на 35 милиона, после на 28, а реално са 17 милиона. Ние приехме с Инджов. След това трябваше да правим дружеството, дойде пандемията и се замотаха се нещата.

- Колко ще струва той?

- По стари сметки 30 млн. и нещо евро, а сега вече скача на 45 милиона. 

- Колко места ще бъде?

- 18 000.

- С ваши пари ли ще строите?

- Има общо трима инвеститори. Аз, Инджов, един друг, който не ми позволява да спомена името му, както фонд. Вместо да го направим за 35 млн., сега ще бъде 45. Това е първата тема. Да си уредим отношенията, защото това е последна кауза в моя нещастен живот.

- Колко голяма е тази кауза за вас?

- Най-голямата кауза.

- Нови правила искате за ЦСКА или нормални условия за всички?

- Нормални, учениците от спортното да има къде да тренират. В своите бази. А не базите на Пенчо или Ганчо. Защо в 12 часа без 5 минути прави тези неща този човечец (б.р. министър Кузманов). Вятърът на промяната е завял. Защо да не платя 5000 лева на месец за една зала и да си сложа картофи вътре, на пъпа на София?

- Говорите с държавата да се махне стария стадион, а зелените биха попитали дали няма да режете дървета?

- Със всичките сме се разбрали - зелени, пембени, оранжеви. Няма да отрежем едно дърво. Дани (б.р. синът му Даниел Ганчев) е наел англичани, немци, които са направили стотици стадиони. Освен това трябва да говорим за реконструкция, което е на територията, която е в момента. Дори я съкращаваме, защото се маха пистата. Това е нашето желание. Няма да ощетим държавата. Искаме да направим нещо добро. Този стадион като стане – няма да си го закарам в конюшнята.

- Левски обаче също се изказаха по този въпрос.

- Да се изказват. На тях им е позволено всичко.

 - Те казват обаче, че лобисти от парламента говорят само от името на ЦСКА?

- Аз искам да имат и по-хубав стадион от този, който ще построим. Не искам да нямат. Както е в Унгария, където Орбан постори на всички. Те да дойдат на нашия, ние на техния, да не ползваме повече „Васил Левски“.

- Колко бързо ще бъде построен този стадион?

- Описани са сроковете в документите, които ви дадох. До краят на 2023 година. 

- Толкова бързо?

- Естествено!

- ЦСКА подкрепи Бербатов на конгреса на БФС.

- Как няма да го подкрепи. Тая изгнила система. Това е секта, не БФС. Трябват млади хора, неумърсени. Друг въпрос дали ще успеят. Там са Мартин, Стилиян. Знаят езици, умни момчета. Изработиха ги, предполагам. Загубиха с 1 глас.

- Какво може да ви откаже от ЦСКА?

- Ако до една година не започна да строя стадиона.

- А как стоят нещата в бизнеса?

- Отказвам се от активна състезателна дейност там през следващата година. Имам хоби – кончета, имам и куче. Достатъчно пари направих.