0

С обственикът на ЦСКА Гриша Ганчев изрази оптимизъм относно плановете за модернизацията на стадион "Българска армия". След срещата със спортния министър Василев той не пожела да застане пред репортерите, но в движение все пак подхвърли няколко лаконични фрази. Запитан дали ще се осъществи последната мечта в живота му - обновяване на Българска армия, Ганчев каза: "Естествено! Естествено, как няма! Палтото е ушито, само ръкавите трябва да сложим. Малко съм по-емоционален днес. Приятен ден!"

На преговорите, заедно с него, дойдоха синът му Данаил и другият акционер в клуба Юлиан Инджов. Те разговаряха с министъра на младежта и спорта Радостин Василев, главния архитект на София Здравко Здравков, както и представители на дружеството "Сердика спортни имоти".

По-словоохотлив бе Юлиан Инджов. "Изцяло нов стадион и ние не сме си представяли. Старият стадион ще бъде реконструиран", заяви Юлиан Инджов, един от акционерите в ЦСКА-София. „Коментирахме достъпа до стадиона. Лицензирането на стадиона трябва да дойде от ФИФА и УЕФА, които имат изисквания. Ако мога да помечтая септември месец да видя разрешението за строеж на масата“, разясни още Инджов.

Той посочи какво предстои и изрично уточни, че „не могат да се прогнозират тези срокове“. „Има воля от всички страни да не се размотаваме във времето. Сроковете са много разтегливи. Може да бъде за три месеца, може и три години да не ви стигнат“, предположи още строителният предприемач.

Инджов посочи и стъпките, които предстоят, за да стартира евентуална реконструкция на Българска армия. „Главният архитект на Общината ще подготви съответните документи и ще излъчи работна група, която ще отразява и нашите искания като собственици. Започват чисто административни процедури, които ще отнемат известно време, но има воля за решаването. Имаме доза оптимизъм, не само за спортната база, но като цяло за спорта в България да се наложи една основа и да се върви с разум напред.

Имаме готовност от две години за инвестицията, направихме си съответните проучвания. Имаме финансов план и ангажимент да построим стадиона. Като цяло, сигурно ще се прави нова оценка заради това, че малко или повече ще струват имотите“, заяви Инджов на днешната пресконференция.

От своя страна главният архитект на София Здравко Здравков увери, че няма причини стадион "Българска армия" да не бъде основно реконструиран, ако се спазят нормативните изисквания, съобразно новия Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. "Стадионът трябва да се вписва в парковата среда, трябва да изясним и съответните пешеходни и автомобилни потоци. Още през 2019 година е издадена виза за проектиране и футболния клуб има своя билет и може да подготви проектната документация", изтъкна арх. Здравков. "Единственото изискване е новият стадион да не излиза от чашката на съществуващото съоръжение. Разговорите днес промениха начина на комуникацията. Нещата при взаимна мобилизация могат да се случат в кратък срок. "Тези насипи, на които е изграден стадионът, с времето са компроментирани и не може да бъдат използвани пълноценно", коментира архитект Здравков.

"На 13 януари предстои обсъждане на подробния устройствен план на Борисова градина онлайн. До 4 февруари ще има консултации и препоръки, а на 16 февруари е заключителната дискусия. Няколко са важните неща свързани със стадиона. ПУП позволява цялостна реконструкция на стадиона. Футболният клуб трябва да изготви проектната документация, която да отговаря нормативната уредба и на изискванията на УЕФА."