0

К ирил Котев е новият технически директор на Бългapckи футбoлeн cъюз, позиция, на която той наследява новоизбрания президент на централата, неговия пловдивски съгражданин Георги Иванов. Котев, който също като Гонзо, тръгва от Локо Пловдив, ще бъде пряко отговорен за работата на всички национални отбори, на треньорската школа към съюза,  както и за развитието на детско-юношеския и женския футбол у нас.
„Благодаря на президента на Бългapckи футбoлeн cъюз, г-н Георги Иванов, за поканата да се присъединя към екипа му и да заема такава отговорна позиция. Всички заедно ще работим усилено за бъдещето на българския футбол”, заяви бившият защитник, който бе част от националния отбор на България на Евро 2004.

Кирил Котев е роден на 18 април 1982 г. в Пловдив. Като играч е двукратен шампион на България - през 2004 г. с Локомотив (Пловдив) и през 2008 г. с ЦСКА (София). 

С “червените” печели и Купата на България през 2006 г., а през 2015-а повтаря триумфа с екипа на Черно море. 

След края на активната си кариера натрупа солиден управленски опит като главен селекционер и спортен директор на ЦСКА 1948 в периода 2018-2024 г. През това време отборът влиза в елита, стига до бронзовите медали в първенството и играе финал за Купата на България.

Досегашният главен методист на юношеските национални отбори на България Лъчезар Димов беше повишен в длъжност директор развитие на детско-юношески футбол. Димов се присъедини към екипа на футболната ни централа през лятото на 2022 г. и за по-малко от 2 години в ролята си на главен методист успя да изгради единна методология и философия за развитието на националните отбори, интегрирайки най-модерните европейски практики. 

Преди да се присъедини той натрупва солиден опит като треньор и анализатор в германския футбол и по-конкретно - в школата на ФК Кьолн, както и в германската футболна централа (DFB).

Той получава дипломата си от един от най-престижните спортни университети в света – този в Кьолн, а впоследствие завършва успешно и курса на УЕФА Академия по Футболен мениджмънт (UEFA CFM). 

През 2014 г. започва обучение, а по-късно и работа като анализатор към националните отбори на Германия под ръководството на тогавашния селекционер Йоаким Льов. 

През 2016-а стартира и като треньор в детско-юношеската школа на Кьолн, където се запознава отблизо с модерната треньорска методология, която впоследствие успява да интегрира успешно и на родна земя.

Източник: БТА