0

Н овият треньор на ЦСКА определено впечатлява с две неща – манекенската си фотосесия във виртуална „червена” съблекалня (реална не съществува след разрушението на стадион „Българска армия”) на фона на „Зима” от „Четирите годишни времена” на Вивалди (забележете – 15 дни преди настъпване на астрономическото лято), както и с краткотрайните авантюри в отборите, които води.

И точно с последния факт Томислав Стипич от Томиславград може да влезе в многотомна футболна енциклопедия. 44-годишният хърватин с немски паспорт започва треньорската си кариера преди 14 години, а ЦСКА му е 11-ият клуб.

Работил е последователно в Инголщат (юношите и втория тим), Ерцгебирге (31 мача), Щутгартер Кикерс, китайския Нантонг Жиун и 19-ката на Айнтрахт Франкфурт. На 6 март 2019 г. е назначен в швейцарския Грасхопър, откъдето обаче е уволнен само 34 дни по-късно. Така Стипич бие едно от най-емблематичните постижения в световния футбол, а именно 44-дневния печален престой на Брайън Клъф в Лийдс през 1974 г. Впрочем, на събитията на „Елънд роуд” отпреди 50 години е посветен филмът „Проклетият Лийдс Юнайтед”, в който Майкъл Шийн се превъплъщава брилянтно в ролята на най-великия английски мениджър за всички времена. В лентата се проследява и 1975-а, когато Брайън Клъф поема Нотингам Форест и го извежда до непостижим и до днес връх – през втора дивизия, до титлата в първа и 2 поредни КЕШ-а. Във филма обаче не са показани кадри и  дори не се споменават 1/16-финалите в най-класическия турнир през 1980-а. Тогава Форест и Клъф имат лошия късмет да срещнат бъдещия работодател на Стипич – ЦСКА, и да загубят на два пъти с по 0:1.

Новият треньор на „армейците” все пак записва и най-дълъг период в един отбор – година и половина в хърватския Славен Белупо. После – от 2022-ра до 2023-та е начело на латвийските Ауда и Рига, с които вдига купата на страната.