0

Х алфове са големите звезди на Първа лига към този момент на сезона. Те са движещата сила на отборите, което е по-скоро нормално, но те вкарват и головете, което вече не е чак толкова нормално. През този сезон в родния елит сякаш няма изявен голмайстор с етикета "типичен таран". Или ако има такъв, той не е най-важният футболист на тима си, пише в своя обзор вестник "Мач Телеграф" днес.

Първа лига може да се похвали с уникален халф през този сезон. Става дума за звездата на ЦСКА 1948 Ивайло Чочев, който стана първият есенен голмайстор на елита, който играе като вътрешен халф. Говорим за цялата история на родния шампионат. Той води с 14 гола в класацията, на четири пред Тисера от Лудогорец и нищо чудно да финишира като №1 и в края на кампанията. Това също ще е уникално постижение, невиждано из родните терени.

Иначе без особена дискусия може да се каже, че Тибо Вион беше най-добрият футболист на лидера ЦСКА през есента. Универсалният боец, който наскоро поднови договора си с "червените", гарнира добрата си игра с 6 асистенции.

В Лудогорец пък Каули е най-важният играч. "Орлите" могат да минат без особени проблеми без Текпетей, Тисера или Вердон, но са чувствително по-слаб отбор, ако бразилецът не е на терена.

Горе-долу същото е положението и в Левски, където без Филип Кръстев "сините" ще са половин отбор. 

В Черно море Васил Панайотов е човекът за тежките задачи в Черно море. Той е и халфът с най-много минути от началото на кампанията - 1605 минути.

В Берое голямата фигура също е в средата на терена - Абубакар Тунгара, който заби цели 9 гола. 

Красимир Милошев е половин отбор в Локомотив Сф. А Кемельо Нгуена - в Славия. Отстъплението на Димитър Илиев в Локомотив Пловдив превърна Пиер Зебли в играча, с който започва титулярния състав на "смърфовете".

Този сезон в Първа лига няма чувствителни тактически промени по отношение на халфовата линия. Клубовете използват изключително трима в средата на терена. Двама от тях са по-дефанзивно настроени, а пред тях е офанзивен халф. Рядко този триъгълник се обръща. Най-вече това става, когато даден отбор изостава в резултата.

Истината е, че халфовете подчиниха Първа лига поне до Нова година.