0

Г оляма част от футболните  клубове в България са спонсорирани от тези компании. И ако те се отдръпнат – това означава фалит за българските клубове, заяви пред NOVA Христо Запрянов, зам.-председател на БФС.

Той взе отношение по въпроса с готвените промени в Закона за хазарта, които заплашват да лишат от средства не само футбола, но и целия български спорт.

По думите му забраната за реклама на букмейкърски и бетинг компании ще има катастрофален резултат за футболните клубове.

„Тези хазартни компании са директно свързани със спорта и е нормално те да рекламират в него и в частност във футбола. Ако те нямат възможност да правят това – те няма да имат желание да инвестират. Голяма част от футболните  клубове в България са спонсорирани от тези компании. И ако те се отдръпнат – това означава фалит за българските клубове”, подчерта Запрянов.

„Обсъждат се промени, без да се вземе предвид спортът. Неглижират се нуждите на спорта и в частност футбола. Предложението, което може да се внесе, има намерение да забрани надписи на стадиона, лого на фланелките на футболистите, което е предлагал преди години законът на Валери Симеонов. 

Футболът разчита на мисълта на народните представители и да се вземе разумно решение. Подобни предложения биха били катастрофални. А средствата от бетинг компаниите са значителни. Трудно е подобен мащабен бизнес да се саморегулира", убеден е Запрянов. 

По думите му проблем е, че инвестицията в спорт не се признава за инвестиция. Това отблъсква спонсорства от други сфери.