0

П андемията с коронавирус със сигурност промени цялостния начин на живот на планетата и още от първите вълни удари много силно по футбола. COVID-19 изпразни стадионите и разбърка кардинално календара. Ваксините помогнаха за нормализирането и в много страни след масовото поставяне на поне две дози магията на топката се завърна с огромна сила, преди в началото на годината омикрон да внесе малко напрежение с поредица от отложени мачове в Англия.

Сега специалистите вещаят още поне няколко дни увеличение на броя на заразените у нас, а родният футбол се подновява на 12 февруари с отложените от есента мачове на ЦСКА с Локо Сф и Лудогорец с Арда. Проучване на „Мач Телеграф“ показва, че както в държавата като цяло, така и сред професионалните футболисти у нас нивото на ваксинация е доста по-ниско от това в Западна Европа. Въпреки това със сигурност в проценти играчите са много по-напред в това отношение от феновете. И това е заради мерките, които се предприеха не само по инструкции на УЕФА, но и заради самите родни шефове. Особено във водещите ни отбори, които ни представяха, и в турнирите. В останалите клубове данните са, че около половината футболисти са ваксинирани. Участвалите в анкетата ни уточниха, че информацията, която предоставят за своите клубове, не претендира за изключителна точност.

Как стоят нещата с ваксинацията във водещите ни отбори и какви са изискванията за провеждане на мач в България четете в днешния брой на в. „Мач Телеграф“