0

Х емингуей е казал, че провинция е всичко, далеч от морето. Разбира се кои сме ние, за да му противоречим. Още повече, че и БГ футболът потвърждава тая метафорична максима, особено с представянето на Черно море в елита. А и не само.

След като Спартак Варна спечели директна промоция, а Черноморец Бургас и Черноморец Балчик изпаднаха, Втора лига изглеждаше, че ще осиротее откъм клубове от бреговата ивица.

Отборите на Несебър и Фратрия Варна обаче попълниха състава на втория етаж на най-популярната игра у нас, печелейки последните 2 квоти. По-рано през май участие при професионалистите си гарантираха Миньор Перник и Локомотив Горна Оряховица. Втора лига от новия сезон ще бъде от 20 отбора.

Несебърци станаха шампиони на Югоизток, след като в последния 38-и кръг бяха крайно убедителни срещу Родопа Смолян с разгромното 6:1. Припомняме, че през сезон 2022/2023 „сините” също влязоха, но после се отказаха заради липса на финанси и мястото им бе заето от Черноморец Бургас.

Варненският Фратрия, който идва от Североизток и домакинства на стадиона в Каварна, пък ще е абсолютен дебютант в професионалния футбол. Но със сигурност е може би най-бързо развиващият се клуб в България. Основан през 2021 г., отборът се изкачва от дивизия в дивизия в стил ала Нотингам Форест. В последния 30-и кръг Фратрия, който впрочем е и актуален носител на купата на Аматьорската лига, отнесе Устрем от село Дончево с 4:0 и си бетонираха второто. То обаче е със стойността на злато, защото първенец е третият тим на Лудогорец, чийто втори състав вече се подвизава във Втора лига, а един и същи клуб не може да има повече от един представител в една група. Така Фратрия, играещ с бордо червени екипи, спечели 3-ата си поредна промоция в последните 3 сезона.