0

С елекционерът на българския национален отбор по футбол Илиан Илиев отказа да хвърли вината върху Филип Кръстев, който  получи червен картон в 74-ата мин. Срещу Беларус.

"За червения картон не можем да обвиняваме никого. Имал е желание да отнеме топката, закъснял е и това стана. Единствено го обвинявам, че няма да играе в следващия мач“, каза Илиан Илиев, който погледна към неделния мач със Северна Ирландия в Пловдив.

„Най-недоволен съм от това, че не отбелязахме гол, за да победим. 

Бяхме подготвени за схемата на противника 5-3-2, да въртим фланговете, да опитваме каквото се прави срещу тази схема. В такива мачове трябва да вкарваш", започна варненецът.

„И след първото полувреме влязохме в тяхното русло. И въпреки изгонването на Филип, продължихме да търсим гол, но не успяхме. 

Така че няма от какво да съм недоволен – въпреки че бяхме с човек по-малко, търсихме победата. Но техният вратар се намеси много силно. Остава това желание да го вкараме в следващия мач".

В турнира Лига на Нациите победителите във всяка група се класират за участие в по-горна дивизия от следващото издание. 

Заелите 2-ите места отбори влизат в плейофна система за изкачване или запазване на местата си. 

Лигата на нациите 2024/25 обаче ще бъде частично свързана и с квалификациите за Мондиал 2026, където четирите най-добри некласирани през стандартните квалификации тимове ще получат право на участие в баражи за следващото първенство на планетата.

За следващия мач срещу Северна Ирландия в Пловдив в неделя Илиан Илиев пожела: 

„Нека хората, които искат да ни подкрепят, да го направят. Мачът със Северна Ирландия се явява изключително важен. Трябва да покажем същото желание.“

Като бивш халф Илиан Илиев влезе в кожата на Филип Кръстев за ситуацията при изгонването му срещу Беларус.

"Понякога има инстинкти, които не можеш да ги контролираш. Не го виним и не трябва да го обвиняваме. Това са неща, които са част от футбола. Той направи това движение в стремежа си да отнеме топката, реагира инстинктивно. 

Ако постигнем победа срещу Северна Ирландия, всичко си идва на мястото. Нямахме драми с изгонването. С човек по-малко не останахме с много дефанзивни хора, а търсихме атаката".

Северна Ирландия победи с 2:0 Люксембург в Белфаст и оглави нашата група С3 в Лигата на нациите на УЕФА.

Срещу Люксембург нашите играят на 12-и октомври и 15-и ноември.

"Другите два отбора вероятно няма да ни дадат така да разиграваме. Специално Северна Ирландия залагат на дълги топки, единоборства, отнемане втора топка“, отбеляза Илиан Илиев.

„Разбрах, че за победата над Люксембург с 2:0 двамата централни защитници вкарват головете, значи е от статични положения. 

Ако свалим топката на земята и с публиката, ако се представим на ниво, можем да победим", разкри очакванията си за втората среща от турнира Илиев.

За мача в Пловдив той няма да разчита на изгонения срещу Беларус Филип Кръстев.


Кой ще компенсира отсъствието му? Имаме 22 полеви и 3 вратари. В миналите контроли променихме по 5-6 човека. Но това са моменти, в които някой може да излезе сега и да удари по масата".

Селекционерът коментира и представянето на Валентин Антов като дефанзивен халф, заменил планирания предварително, но заболял Георги Костадинов.

"Антов и в други мачове е играл на тази позиция, докато в клуба си е централен защитник в тройката. Ние обаче не играем с трима и халфбекове. Но получи удар в крака през първото полувреме, което му се отрази по-нататък, за съжаление. 

Изключително важен играч е, но го сменихме, защото бяхме предприели да завършим с по-офанзивни играчи като Мартин Минчев и Иван Минчев".