0

Н ападателят на Локомотив София Илия Димитров сподели пред „Мач Телеграф“ какви са му очакванията за пролетния дял от шампионата и заяви, че основната цел пред отбора е спечелването на Купата на България. Той каза, че не си е тръгнал щастлив от Левски, където изкара доста години. Припомняме, че в края на престоя си на "Герена" нападателят даде на съд "сините" заради забавени заплати.

- Вече наближава средата на подготовката, как се чувстваш?

- Чувствам се много добре. Здрав съм, което е най-важното за мен. Тренираме и всички в отбора се стараят да вдигнат нивото си.

- Повече на физическите натоварвания ли наблегнахте до този момент?

- Всички тренировки са дозирани, има от всичко. Както физическа част, така и  тактическа и емоционална. 

- Какви са целите пред вас до края на сезона?

- Целите на Локомотив Сф са да сме, колкото се може по-високо в класирането. Ще направим всичко по силите си, за да вдигнем Купата на България и да зарадваме нашите фенове, защото те го заслужават. Локомотив заслужава да играе в първата шестица и ще се постараем да стигнем тази цел.

- Ще успеете ли да надградите и да ги постигнете?

- Работим здраво всеки ден и точно на това се надяваме. Искаме да покажем още по-добро лице от миналата година и да надградим.

- През този сезон взе участие в 18 мача и реализира 3 гола. Доволен ли си от себе си? Можеше ли по-добре да се представиш?

- Не мога да бъда доволен, защото когато чуеш 18 мача и 3 гола, не звучи особено добре за нападател. Поне така мисля аз. Разбира се, че винаги може по-добре. Надявам се тази година да вкарам поне 7 гола до края на сезона. Трябва да използвам всяка една възможност, която получа от треньора Станислав Генчев. Знам, че мога повече и ще се опитам да го покажа

- Класирахте се на 1/4 финал за Купата на България. Излизате срещу Славия в “Надежда”, ще ги отстраните ли?

- Купата за нас е цел номер 1! Определено излизаме в едно старо столични дерби и се надявам да излезем победители след последния съдийски сигнал. Ще бъде много сладко за нас и за феновете, ако продължим и победим точно Славия на нашия терен.

- Може ли Локо Сф да ликува с Купата?

- Разбира се, че може и ще се постараем точно това да постигнем. 

- Как виждаш конкуренцията в първенството?

- Доста е сериозна. Видяхме, че силите са много изравнени. Много отбори са равностойни и всеки един тим може да вземе точки от другия. Надявам се през пролетта всички отбори да вдигнат нивото и да показваме все по-стойностни мачове. По този начин ще върнем феновете по стадионите.

- Победихте Левски, Лудогорец и направихте две равенства срещу ЦСКА. Ще успеете ли отново да го направите и през пролетта?

- Да, това бяха много сладки и много заслужени победи срещу двата най-добри отбора в България. Наистина се надявам да запазим добрата си форма и да излизаме като равен с равен с всеки, а не като аутсайдери. Имаме добър отбор и сме сериозен колектив в съблекалнята.

- Вкара победното попадение срещу Левски за 3:2. Бурно изрази радостта си, последваха ли обиди и заплахи срещу теб от “сини” фенове?

- Вкарах да, радостта ми беше към семейството ми. Те бяха на мача и исках да ги зарадвам и успях. "Сини" фенове не са ме плашили, след като вкарах на Левски. Всичко беше нормално.

- Би ли се завърнал отново на “Герена”?

Разбира се, че бих се върнал. Левски е отбора, който ме създаде като футболист и изгради като характер. Прекарах много години на „Герена“ и бих се завърнал някой ден отново.

- С какви чувства си тръгна от “Георги Аспарухов”?

- Честно казано не си тръгнах с добри чувства. Почувствах се предаден след 10 години вярна служба и от този факт не ми беше приятно.

- До този момент не си играл в чужбина. Имало ли е оферти към теб? И ако отговорът е - да, защо не си ги приел?

-  Да, до този момент не съм играл в чужбина, защото не съм имал тази възможност. Не е имало оферти към, но се надявам някой ден и това да се случи. Това е мечтата на всеки един български играч.

- Къде в чужбина би искал да играеш?

- Бих искал да играя в Испания. Харесва ми футбола, който се практикува в тази страна.

- Случвало ли ти се е да играеш на друга позиция освен нападател? 

- Играл съм зад нападателя, но това беше, когато бях още дете. От тогава досега играя винаги на върха на атаката. На тази позиция се чувствам най-добре.

- Къде до този момент си се чувствал най-щастлив? В кой отбор?

- Най-добре съм се чувствал в Левски и Локомотив София.

- Кой е треньорът, от който си научил най-много?

- От всеки треньор съм научил по нещо. Благодарен съм на всички, с които съм имал честа да работя още от дете. Всеки се е старал да ми даде нещо и да направя крачка напред в развитието ми. 

- Кой е бил най-тежкият ти период до този момент от кариерата ти?

- Винаги, когато съм бил контузен, ми е било тежко, защото съм далеч от терена и не правя това, което обичам. В крайна сметка това е спортът и без травми не може.

- Кой е бил най-щастливият ти период?

- Може би първият ми престой в Локомотив София, когато отбора беше в Б група. Тогава успях да отбележа 21 гола и бях доволен от постигнатото.

- Какво си пожелаваш да постигнеш с фланелката на Локо Сф?

- С фланелката на Локо си пожелавам да донесем купата в „Надежда“ и да накараме нашите фенове да се чувстват горди.

ПЕТЪР-ДЕЛЯН ИВАНОВ