0

Д ербито между Левски и ЦСКА привлича вниманието с много аспекти. Но най-вече с това как ще се представят в него новите попълнения, на които заложиха двата отбора.

Вече анализирахме, че тези на „Армията“ са далеч по-скъпи, а освен това имат и далеч по-богати визитки. Интересното обаче, че никой от новите в двата отбора няма двубой на такова ниво зад гърба.

Ако оставим на ръка скромните местни дербита, то само братът на бившата звезда на Челси и настояща на Галатасрай Миши Батшуай - Аарон Исека от ЦСКА, е усещал какво е двубой от ранга на този с Левски. Той има общо 5 минути при победа и загуба на Андерлехт във фазата на плейофите в първенството на Белгия срещу Брюж. Иначе е бил зрител на мачовете на Марсилия с ПСЖ, които минават за най-напечените във Франция в последните години.

Извън дербитата, в събота в редиците на двата тима ще има играчи, които все пак са излизали срещу опонента си, макар и с екипите на други тимове. За Левски това е Алекс Колев. Той има гол и асистенции, но никога не успявал досега да се радва на победа срещу ЦСКА. При „червените“ новаците с двубои срещу Левски са трима, но нито един от тях няма положителен баланс от тях. Илиан Илиев е с 2 победи, 2 равни и 3 загуби. Има един гол, но пък се е дънил и жестоко срещу „сините“ - червен картон. Джеймс Ето'о е излизал 5 пъти срещу Левски и е стигал само до 1 равен! На този фон показателите на Дюлгеров са направо страхотни – 4 победи, 1 равен и 6 загуби. Вратарят има и 3 сухи мрежи срещу 11 допуснати гола.

АДАПТАЦИЯТА

В това отношение ЦСКА изостава сериозно. И като мачове, и като показатели в тях. Новите попълнения на „Герена“ влизат в дербито с цели 12 попадения срещу 3. По-лошото за „червените“ е, че при тях головете са дело само на един човек – Коялипу! Към това трябва да прибавим и една асистенция на Локило.

Срещу това Левски стоварва цели 12 гола! Асистенциите в този случай може и да не ги броим.

Иначе „сините“ имат 2 от 2 възможни издънки в по-напечените двубои досега. Те паднаха и от Лудогорец, и от Ботев Пд. Но пък при „червените“ има достатъчно издънки като за цял сезон.

РЪСТ

Тук Левски направо убива съперника си. Новобранците на „Герена“ са с 23 сантиметра по високи. Причината затова са най-вече Сангаре, който впечатлява със своите 196 см, но Алекс Колев и Матей Маркович също не са лоши – 192. В селекцията на ЦСКА липсват такива върлини. Единствено Дюлгеров е над 190 см.

Така Левски може да се похвали с най-високият новак – Сангаре, но пък там е и най-ниският Майкон, който изостава със 170 см.

 

Цялата статия – в новия брой на „Мач Телеграф”