0

Н а 84-годишна възраст почина бившият национал на България, легенда на Черно море и на варненския футбол, дългогодишен спортен журналист Стефан Янев, по прякор Чечето. Тъжната вест бе съобщена от варненския клуб.

"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че на 84-годишна възраст почина легендарният футболист и впоследствие журналист Стефан Янев. Той е част от една от най-силните генерации в клубната история на Черно море.

Играе за моряците като полузащитник от 1959 до 1968 година. В периода 1966-1968 е капитан на тима. Има 228 мача с 16 ла в „А“ група, а общо официалните му срещи за клуба са близо 300. 

Прекратява състезателната си кариера на 29-годишна възраст и се отдава на другата си голяма страст – спортната журналистика.

Автор е на многобройни статии във вестниците „Народно дело“, „Полет“, „Народен спорт“, „Старт“ и „Футбол“. 

Един от съоснователите на телевизионен център „Варна“. 

Като телевизионен коментатор за БНТ присъства на четири световни първенства. 

Коментира и Мондиала във Франция през 1998 година, последен с участие на българските национали, по първото частно българско радио – „Ком“, както и Европейското първенство в Англия през 1996 г., на което игра и България.

Със светло и характерно чувство за хумор, ерудит, с дълбоки познания и опит в любимата игра, безусловно отдаден и влюбен във футбола и родната Варна, той печели голяма популярност и уважение и зад микрофона, а неговите включвания от Варна са очаквани, обсъждани и ценени от слушателите и телевизионните зрители.

Автор е на 17 книги на футболна тематика. Носител е на орден „Кирил и Методий“ II-ра степен и е удостоен със „Златното перо“ и почетен знак от Съюза на българските журналисти.

ПФК „Черно море“ изказва своите съболезнования на семейството и близките на Стефан Янев!", написаха от Черно море.

Като футболист Янев е играл още за Спартак Варна, Родни криле София и Локомотив Варна.

Поклонението ще се състои на 7 февруари от 14:30 ч. на старите гробища във Варна.