0

Е дна от най-колоритните фигури в българския футбол си отиде месец преди 62-ия си рожден ден

На 61 години си отиде една от най-колоритните фигури в българския футбол – бившият президент и собственик на Спартак Варна Николай Ишков. Малцина знаеха, че в последната една година той се бореше със зловещо заболяване – тумор в мозъка. В последния месец състоянието му се е влоши и в крайна сметка той не успя да пребори смъртта.

Съдбата и кариерата на Николай Ишков е достойна за книга. Във футболните среди е познат като най-успешния президент и собственик на варненския Спартак. По негово време „сините“ от Варна пет пъти играят в несъществуващия вече европейски турнир „Интертото“. Нещо немислимо днес.

Пак под негово ръководство тимът завършва на 6-о място в Първа лига през сезон 1995/96 година. Един от големите му успехи начело на варненския клуб е привличането за треньор на легендарния Димитър Пенев. Под ръководството му за първи път е сложен ред в трансферната политика на клуба – купува се евтино и се продава скъпо. С негово участие БФC върна спечеленото трето място и несправедливо отнетите бронзови медали на отбора за сезон 1983/84 г. Ишков бе основна движеща сила на общността, която през 2017 година успя да убеди властта да върне на Спартак стадиона, известен с прякора „Коритото“. 

Целия текст четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"