0

Н овият шеф на българските футболни рефери Давид Фернандес Борбалан твърдо отказа да разкрие на кой отбор в родината си симпатизира, като даже не намекна и дали стиска палци като фен на отбора от родния си град Алмерия.

"Не можете да си представите колко пъти са ме питали този въпрос, къде ли не. На срещи с млади хора, в университети. Ние съдиите също сме хора и е нормално да имаме симпатии. 

Но няма да ви кажа на кой отбор съм привърженик, само ще обясня, че не съм нито от Реал (Мадрид), нито от Барселона. За да станеш съдия трябва да обичаш футбола, но за да бъдеш съдия на високо ниво трябва да забравиш пристрастията си", каза испанецът.

Новият председател на Съдийската комисия Давид Фернандес Борбалан обяви пред медиите на какво ще наблегне в работата си. Испанецът, едно от най-големите имена в съдийството на Иберийския полуостров, на място той ще се опита да повиши нивото на съдиите на българско и на международно ниво, а след това иска да обиколи и реферите от ниските нива. 

Със сигурност той ще посети и четирите футболни зони,  където ще разгледа работата на ръководителите на съдийството по места.

"Вече бях в София през февруари и се запознах донякъде с българските арбитри. Договорът ми е за две години, но това не е от значение, защото искам да създам един дългосрочен план”, каза Борбалан. 

“Имам много идеи, така например вчера разговарях с една онлайн-платформа, която може да бъде от полза. И това е само един пример".

Макар да е само от три дни в България, 50-годишният испански ръководител вече е гледал мач. И това е срещата от Втора лига между ЦСКА 1948 II и Септември (София), който се игра вчера на стадиона на комплекс "Царско село".

"В Испания няма практика шефът на съдийската комисия да ходи на мачове. Моето желание е да ги гледам на живо, да усетя мириса на тревата, да усетя атмосферата. И още този уикенд ще избера някои срещи, на които ще отида, обясни Фернандес Борбалан.

След това той говори за допускането на медиите в личния живот на съдиите и обясни, че когато той е бил на терена подобно нещо е било недопустимо. Но след това арбитрите са станали по-достъпни и той също мисли в тази посока.

После добави, че няма намерение да вика чуждестранни арбитри за българските дербита и вярва в качествата на съдиите от нашата страна.

"Все още малко време съм в България, но вече започнах да се усещам българин. Много е важно за българския футбол като цяло топ-мачовете да се ръководят от най-добрите български арбитри. Ръководил съм мачове в Гърция от тяхното първенство, но в Испания подобно нещо не е прието. Аз вярвам на българските съдии. Сигурно допуснат грешки, но въпреки това трябва да бъдат подкрепяни", заяви още Фернандес Борбалан.

България няма съдия в Категория Елит на УЕФА от много време насам и поредният въпрос беше кога ще се промени това и дали изобщо е възможно. В момента Георги Кабаков е арбитърът с най-висока позиция в Европа, но за УЕФА е Категория 1.

"Всичко е възможно, но няма да е лесно и няма как да стане от днес за утре. Трябва да работим. Аз нямам намерение да си седя в офиса, а ще помагам, ще давам работещи решения. Намерението ми е да прекарвам много време в България. 

Президентът Михайлов също беше много притеснен за липсата на развитие при международните съдии. Ще работим в тази посока, но не е възможно всичко да се случи изведнъж".

"На първо място искам да ви кажа, че българските имена за момента са ми трудни за произнасяне. Но нямам проблем да ги разпозная по лице. Но тепърва ще се опознаваме и със съдиите, и с екипа от комисията, заяви Давид Фернандес Борбалан на пресконференция в базата в Бояна днес. "И понеже искам най-доброто представяне от съдиите, ще имам нови срещи. Искам да чуя техните идеи и проблеми. Моята философия е да слушам проблемите на хората около себе си. През целият си живот съм бил съдия, така че прекалено добре познавам тази професия".
"Казах на президента Михайлов, че не се плаша от напрежение. Идвам от Ла Лига, ръководил съм топ-мачове на топ-отбори. Още в Испания имах някаква представа за българското съдийство, защото имах контакт с кадри на българското съдийство. Когато бях съдия в Испания се е налагало по 3-4 дни да не излизам от къщи, защото бях под постоянен фокус. Дори имаше журналисти, които живееха близо до моя дом. Напрежението е част от работата ни и го приемам.

Смятам, че без да могат да носят напрежение, съдиите не могат да растат. Приемете ме като един млад треньор на българските арбитри. Когато съм допускал грешки в мачове с участието на Меси и Кристиано Роналдо целият свят искаше да ме убие. Напрежението е начин да израстваш в професията съдия".

Роденият в Алмерия бивш топ-арбитър преди да дойде у нас е бил в известен период от кариерата си заместник-председател на същата структура в родината си Испания.

"Фокусът в работата ми ще бъде върху елитните рефери, но и с тези от по-ниските нива. И обещавам да дам всичко от себе си в тази посока. Искам да имаме максимално много рефери на високо ниво", заяви новият председател на Съдийската комисия.

50-годишният испанец призна, че вчера е получил съобщение от своя предшественик Виктор Кашай.

"Идвам да донеса нещо ново. Моето усещане е, че Виктор Кашай е работил много добре. Но първо ще взема от мениджъра на комисията Стоян Алексиев информация за това какво се е случвало в последните години. И след това ще преценя какво ще въведа. Тук съм, за да вкарам нови идеи. Но това е процес, който изисква време", каза още испанският топ-арбитър.