0

П редстоящият голям сблъсък в събота между ЦСКА и Левски ще е петият поред между двата отбора за първенство, в който „червените“ ще бъдат водени от чужденец, а „сините“ - ще са с български треньор на пейката.

Чуждото влияние го има и в щаба на Николай Костов, чийто асистенти са украинци. Но ако се върнем на старши треньорите, трябва да се отбележи, че за момента има пълен паритет, когато Левски е с български треньор, а ЦСКА с чужденец. Най-често тези мачове завършват без победител.

От общо 13 такива дербита, равенствата са 7 или иначе казано 53,84% от всички срещи, а двата отбора са си разменили по 3 победи. Два от трите успеха на Левски са с треньор Станимир Стоилов – по една в двата му престоя на „Герена“, като във всеки от случаите съперник му беше легендарен играч на Партизан.

През април 2006-а Мъри победи Миодраг Йешич с 1:0, след като година по-рано сърбинът беше спечелил срещу него със същия резултат. През септември 2022-а пък Стоилов победи с 2:0 Саша Илич. Другият български треньор на „сините“, който може да се похвали, че има победа над колега от чужбина, е Георги Василев. В първия подобен сблъсък на 7 ноември 1993 Левски побеждава с 2:1, а треньор на ЦСКА е северномакедонецът Гьоко Хаджиевски.

Още - в днешния брой на "Мач Телеграф"