0

Ф акт е, че историята на играе на терена, но няма как да не се разровим в нея след поражението с 0:2 на Лудогорец от Балкани. Това е общо 21-ият случай, в който български тим губи първия си мач в Европа като гост точно с този резултат, пише днес в. "Мач Телеграф".

В предишните 20 случая, само 4 български отбора са успели да наваксат сериозния пасив. Пръв и последен това е правил ЦСКА – през сезон 1960/61, когато е елиминиран Ювентус с успех 4:1, както и през сезон 2021/22, когато отборът на Стойчо Младенов би изключително драматично и сладко за „червена“ България Виктория Пилзен с 3:0 след продължения. Другите два наши тима, които са продължавали напред след загуба с 0:2 като гост, са Славия, които разбират Спарта Прага с 3:0 през сезон 1980/81, както и друг столичен тим – Академик София, който пък елиминира Славия Прага след успех с 3:0 след продължения през сезон 1966/67.

Лудогорец за трети път изпада в такава ситуация в своята европейска история. И в двата случая „орлите“ отпадат. Първият беше срещу Апоел Беер Шева през сезон 2017/18, като в Разград тимът на Георги Дерменджиев спечели с 3:1, което не беше достатъчно, а вторият – в плейофите за влизане в Шампионската лига през кампанията 2021/22 – 2:1 срещу шведския Малмьо. Сега плюсът на Лудогорец е, че не важи правилото за гол на чужд терен, защото едно попадение на Балкани в Разград няма да има стойността на две.

Пълната статистика вижте в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"