0

Л евски ще посрещне 2023 година на необичайното за него шесто място във временното класиране. Това се случва едва за четвърти път в историята на "сините" и за втори пореден сезон. Точно преди една година „сините“ бяха в идентична ситуация със сегашната, пише днес вестник "Мач Телеграф".

Тогава те отново бяха изостанали много от върха. След добра подготовка и силна пролетна серия тимът на Стоилов успя да финишира четвърти. Можеше да бъде и трети, но в последния кръг загуби на „Герена“ от шампиона Лудогорец с 0:1. Поражението и слизането с едно място надолу до четвъртото, не се оказаха фатални, тъй като квотата за Европа вече бе взета след спечелването на Купата на България след 1:0 над ЦСКА на финала.

През 21-и век имаше още един случай, в който Левски зимува шести. Той бе и единственият, в който през пролетта имаше регрес и отборът финишира седми в крайното класиране. По време на паузата оставаха три кръга до разделянето на първенството на Първа шестица и Втора шестица. Във втория от тези оставащи кръгове „сините“ загубиха в Разград от Лудогорец с 0:1 и съдбата им трябваше да се решава от мача Ботев Пд - ЦСКА.

Победа на „канарчетата“ ги пращаше във Втората седмица. ЦСКА никак не се напъна в този мач, а Ботев спечели с 2:0 и остави „сините“ седми. До края на сезона те нямаше как да мръднат по-нагоре и си останаха там.

Най-далечния във времето случай, в който Левски зимува шести е отпреди 60 години. Това става през сезон 1961/62, като пролетта е значително по-силна за тима и той завършва трети.

Така според видяното в историята до момента, Левски ще приключи трети, четвърти или седми.