0

Ю ношеският национален отбор на България отстъпи с 1:3 (1:1) на европейския шампион Нидерландия на първенството при 17-годишните, което се провежда в Израел. 

Момчетата на Йордан Петков няма от какво да се срамуват, след като поведоха на класния съперник, можеха да отбележат и втори гол, но в крайна сметка платиха данък на високата динамика, на която не успяха да отговорят.

Централният бранител на Славия Мартин Георгиев, който е свързван с трансфер в Барселона, откри резултата в 10-ата минута. 

Българският отбор можеше да стигне до втори гол само след три минути, от Петър Кирев от три метра вместо да прати топката във вратата, уцели горната греда. Атаката беше перфектна от ляво между Борислав Маринов и Чунг Чанг Нгуен До. 

След тази ситуация съперниците от Нидерландия установиха превъзходство, овладяха топката и започнаха атаки. В 30-ата минута игровото им превъзходство се увенча с гол, дело на Габриел Мисахуй. 

В 60-ата минута „лалетата“ поведоха в резултата. Левият бранител Рейни Брайнбург проби по фланга, подаде на Мисахуй. Той върна топката към Айзък Бабади на границата на наказателното поле и капитанът на Холандия завърши страхотно с първото докосване за 2:1.

В последните минути българският отбор опита да пренесе играта в предни позиции. Но в 90-ата минута Джейсън Ван Дуйвен надигра най-напред Захари Атанасов на дясното крило, след това Росен Маринов го остави на далечно разстояние и нападателят на „лалетата“ вкара за 3:1.

В състава на Нидерландия като титуляр започна синът на бившия футболист на Левски Андвеле Слори – Джейдън. Бащата на крилото на Фейенорд игра на „Гeoрги Аспарухов“ през 2010 година, като записа едва пет мача.
В другата среща от нашата група В Франция разби Полша с 6:1. 

Следващата среща на българските таланти е на 19 май (четвъртък) на стадиона в Рамат Ган срещу отбора на Франция.