0

И зпълнителният комитет на футболната ни централа на днешното си заседание препотвърди дневния ред, датата и мястото на Общото събрание на сдружението, както и поканата за обявяване в Търговския регистър. Конгресът ще се състои на 15-и март, като за момента обявеното място е хотел "Маринела".

Членовете на ИК също така приеха предложението на Професионалната футболна лига за разпределение на ежегодните солидарни плащания от УЕФА. За сезон 2022/23 България е генерирала общо 2 523 000 евро, които ще бъдат разпределени по равно както следва: 60 процента за представителите на Първа професионална лига (по 100 920 евро на клуб), 30 процента за представителите на Втора професионална лига (по 50 460 евро на клуб), и 10 процента за 60-те представителя на Трета лига (по 4 205 евро на клуб). 

Общият сбор на солидарните плащания от УЕФА, разпределяни между клубовете, регистрира огромен ръст, като за сравнение общата сума, генерирана за сезон 2010/11, е 296 хиляди евро. 

Изпълнителният комитет прие и разпределението на солидарните плащания в женския футбол, според което всеки клуб в държавното първенство ще получи по 10 294 евро.

Още едно заседание на изпълкома ще се проведе през февруари и на него ще бъдат избрани съставите на работните комисии, които трябва да подготвят провеждането на Конгреса. Както е известно, кандидатурите на желаещите да заемат поста президент трябва да бъдат внесени в определения от нормативните документи срок.

Днешното събиране беше очаквано най-вече заради някои предположения, че е възможно Изпълнителният комитет на централата да смени временно изпълняващия длъжността президент Михаил Касабов, на се оказа, че такава възможност дори не е била обмисляна.