0

С лед като финалът за Купата на България вече е ясен, може да се окаже, че четвъртата позиция в Първа лига ще има висока стойност, тъй като вече има огромна вероятност точно тя да даде право на участие в бараж за Лигата на конференциите.

Към момента Лудогорец е лидер в класирането и ако стане шампион или завърши на едно от първите три места, което вече е сигурно и математически, а в същото време спечели Купата, то ще прехвърли една от евроквотите, която преминава през бараж със седмия, за четвъртата позиция. Същото ще стане и ако ЦСКА 1948 спечели Купата и в крайното класиране завърши на трето място, където се намира в момента с аванс от пет точки преди четвъртия Левски. 

Единственият вариант четвъртата позиция да не дава шанс за участие Европа е ЦСКА 1948 да спечели Купата и след това изпадне от тройката в крайното класиране на първенството. Тогава на бараж ще отиде третият. Ако пък отборът на Тодор Янчев загуби финала, а Левски финишира трети, тогава „сините“ ще се класират директно в Европа, а на бараж със седмия ще отиде четвъртия.

Преди началото на втората фаза на шампионата ситуацията около четвъртата позиция е следната - Левски я заема с 54 точки, пети е Черно море с 53, а шести - Локомотив Пд с 50. Това означава, че буквално всеки един от замесените има шанс за въпросната позиция.