0

Л евски и ЦСКА излизат в интригуващ сблъсък, който интересува хората много повече от поредните парламентарни избори, които още малко и ще станат по-чести от дербитата. Мачът ще е интересен и заради двамата треньори - "синия" Станислав Генчев и "червения" Александър Томаш, които изглеждат доста надъхани за този сблъсък. Нещо повече - те дори влязоха в задочен конфликт, в който от една страна бяха замесени втори места (разбирай калъфки), а от друга - Етрополе и Литекс.

Генчев и Томаш може спокойно да бъдат наречени флагмените на младите треньори у нас. Те за първи път ще са част от дербито, докато не са обути в бутонки, а това предполага солидно напрежение и за двамата. При всички положения обаче "синият" лидер ще е по-притиснат за победа. Първо, защото Левски е сочен за фаворит, и второ - Томаш е облагодетелстван от възможността да използва куп оправдания при евентуален провал, предвид момента, в който пое тима.

Двата отбора влизат в дербито след загуби, но тази на Левски беше по-далеч от думата "провал". "Сините" играха силно срещу Ботев Пловдив, но нямаха късмет пред гола. Големият проблем за Генчев в този сблъсък беше, че той не реагира адекватно, след като "жълто-черните" останаха с 10 човека. Реално след червения картон на Йонас Там Левски сякаш капитулира и се би сам. Откакто Генчев пое Левски, това е най-сериозната му издънка. Тя обаче показва, че той все още няма План "Б", което донякъде е логично, след като треньорът залага на една и съща тактика, откакто е на "Герена". Да, той варира в схемата 3-5-2 като веднъж използва два дефанзивни халфа, веднъж - един, но като цяло стратегията му е една и съща.

Генчев разчита на директен футбол - двата тежки тарана гонят изритани топки и пресират защитите, много акцентира и на статичните положения. Треньорът на Левски отработи тази стратегия, докато водеше Крумовград, след като в Лудогорец той твърдо залагаше на 4-2-3-1. Явно Генчев е на мнение, че футболистите, с които разполага на "Герена", се доближават поведе по класа и стил до тези на Крумовград, а не до тези на шампионите.

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"