0

 

Днес се навършват 35 години от най-голямата победа на ЦСКА във Вечното дерби – разгромът над Левски с 5:0, дошъл с четири гола на Христо Стоичков. Така „червените“ изравняват рекорда си срещу вечния враг поставен на 23 септември 1953-а, когато отново печелят с 5:0.

Двубоят, игран на 1 октомври 1989, се помни най-вече с рецитала на Христо Стоичков, който за по-малко от половин час пронизва 4 пъти „сините“. И до днес той е единственият цесекар, вкарвал 4 попадения в едно Вечно дерби. По този повод в следващия сблъсък между двата отбора (2:2 на 7 април 1990-а) Камата излиза с фланелка с номер 4, за да дразни левскарите и да им припомни какво се е случило.

ЦСКА е значително по-силният отбор и победата е очаквана, а малко неочакван е само резултатът. Левски, освен слаб, е рухнал и психологически след като три дни по-рано е изхвърлен от евротурнирите по куриозен, комичен и обиден начин от Антверпен след загуба с 3:4. Стартовите им 11 в Белгия и в това дерби са абсолютно едни и същи, като едната смяна (на Велко Йотов с Донков), също се повтаря и в двата мача. В дербито „сините“ удържат нулевото реми до 34-ата минута, когато след корнер изпълнен от Георги Георгиев, Трифон Иванов бележи с глава под носа на Здравко Здравков. Малко след почивката започва рециталът на Камата. Бакалов, Витанов и Гошо Георгиев му асистират за три от головете, а се разписва още веднъж и от дузпа. Разбира се, освен на добрите пасове от съотборниците попаденията си Ицо дължи и на индивидуалната си класа, която му позволява да прави каквото си иска с отбраната на „сините“ в този мач.

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX