0

К амен Хаджиев е сред най-опитните футболисти на Локо Сф и с неговото завръщане в „Надежда“ съвпадна стабилизирането в защитата на „железничарите“. 31-годишният бранител направи сериозна кариера, като мина през школата на Шалке 04, нидерландския Фортуна Ситард, унгарския Академия Пушкаш, а за последно беше част от узбекистанския Пахтакор Ташкент. Наред с това той игра в родните Родопа Смолян, Пирин ГД, Миньор Пк и Берое, а сега започва вторият му престой в Локо Сф. Има един мач за националния отбор, но доста лош – скандалната загуба с 0:6 от Англия. Ден преди домакинството на Лудогорец Камен Хаджиев се съгласи да даде интервю за вестник „Мач Телеграф“.

- Камене, започнахте ли вече подготовката за следващия мач, който ще е доста тежък - срещу шампиона Лудогорец?

- Да, започнахме вече и ще направим всичко възможно да сме на 100% готови за сблъсъка с Лудогорец.

- Няма да има публика на стадиона. Това ще усложнили вашата задача?

- Определено ще я усложни, защото без подкрепата на нашите привърженици, ще бъде доста трудно и ще ни липсват. 

- Видяхме, че Арда успя да им отмъкне една точка и то в Разград, завършвайки 1:1 с тях. Това може ли да ви стимулира допълнително?

- Да, те показаха, че не е невъзможно да се вземе нещо от Лудогорец. При една висока концентрация и добро представяне на целия отбор може и ние да успеем. 

- Победихте Левски с 3:2, а след това и Пирин с 1:0 като гост. Това дава ли ви допълнително самочувствие?

- Нормално е да ни дава повече самочувствие след тези две важни победи за нас. Играем сега вкъщи и няма какво да губим. Трябва да се представим на високо ниво.

- Поглеждайки към статистиката, в „Надежда“ става все по-трудно да се гостува. Преди победата над Левски имахте и равенство с ЦСКА 1:1. 5 мача подред като домакини нямате поражение, може ли стадион „Локомотив“ да се превърне в непревземаема крепост?

- Според мен вече се превърна в такава. Локомотив е отбор с традиции и това е една от тях.

- Успяхте ли да разучите Лудогорец и техните силни и слаби страни?

- Ще бъдем запознати в детайли с всичко, както с техните силни страни, така и с техните слабости, от които ще трябва да се възползваме.

- Ти самият свикна ли с философията на треньора Станислав Генчев?

- Да, определено. Вече съм в отбора от 3 месеца и свикнах. А и това е най-нормалното нещо не само за мен, а и за целия отбор. Както ние се напасваме с треньорският щаб, така и те с нас. 

- Успяхте на пръв поглед да направите и добра сплав между опитни играчи и по-млади. Ти как виждаш нещата и как виждаш развитието на младите?

- Ами да, точно така е. Добре се разбираме всички в отбора, без значение дали си сред по-младите или по-опитните всички сме един добър екип. Има добър колектив!

- Това ли е ключът към силните мачове, които напоследък изигра отбора?

- Вероятно е това. Колективът е добър и има разбирателство между всички, което е важно. Има и напредък, гоним максимално добри резултати. Предстоят ни още много трудни мачове. 

- По-добре ли е, че треньорският щаб е съставен от по-млади специалисти? По-лесно ли се работи с по-млади треньори?

- За момента работим добре, аз като се върна назад във времето съм работил и с други млади специалисти, например с Александър Томаш. Той също беше сред по-младите тогава наставници. 

- За последно игра в Узбекистан с Пахтакор Ташкент, там вдигна Суперкупата на страната. С какви чувства си тръгна оттам и защо се стигна до раздялата?

- Доста е различно в Узбекистан в сравнение с България. Смениха се ръководството и директорите тогава, и новите искаха други футболисти и треньори. И се наложи ние, които ни бяха привлекли през януари и февруари, да си тръгнем. Те си взеха нови играчи и напуснахме. Дори не мислех да си тръгвам оттам, но така се случи. Представих се на добро ниво, но ми казаха, че искат нещо ново и различно и не знаех какво да правя. Като цяло не бях доволен от раздялата, но определено чувствата ми от там са много хубави.

- Ако не се лъжа игра около 6 месеца беше там?

- Да, точно толкова бяха. От февруари до юли. 

- Хареса ли ти в Узбекистан, все пак страната е в Азия и културата е много различна?

- Хареса ми доста. В началото като чуеш Узбекистан и си помисляш, къде ли е това, къде отивам? И в интерес на истината не знаех какво да очаквам, но когато отидох там и поседях една седмица, месец и видях за какво става въпрос. Наистина много ми хареса. Много приятно място е и останах изненадан. 

- Имаше ли други опции, след като напусна Пахтакор. Например да заиграеш в друга страна?

- Имаше други варианти за Казахстан и Азербайджан, но реших заедно с агента ми да се завърна в България, където също имах опции. Изчакахме малко време в Узбекистан да видим какво ще се случи там, но след това взех решение да се върна в родината. 

- С фланелката на Академия Пушкаш имаш най-много мачове зад граница. Какво си спомняш от престоя ти в Унгария?

- Две години и половина прекарах в Академия Пушкаш. Първото чувство като отидох в Унгария беше много приятно. Посрещнаха ме много топло. След това се класирахме на третото място, а след това на второ. Хубави са ми спомените оттам. Успях да създам доста приятелства. Доста добри чувства имам от престоя си там.

- Виждаме и националния отбор на Унгария какво прави, победиха наскоро Германия като гост с 1:0? Как се работи там, по-високо ли е нивото от това у нас?

- По-високо е нивото от това в България, работи се много професионално и като цяло футболът там се развива в правилната посока. Това го видях с очите си и мога да кажа, че не само в първия отбор на Академия Пушкаш се работеше както трябва, но и в юношеските формации. Имат добри бази и всички нужни условия децата от школата да се развиват и да стават все по-добри. Малчуганите там мислят изцяло за футбола. Но се вижда ясно, че хората се развиват и като страна, и в спорта също, докато ние буксуваме. 

- Къде виждаш Локо Сф в края на сезона?

- Не бих се наел да давам прогнози, но колкото се може по-висока позиция в класирането. Колкото по-нагоре, толкова по-добре.

- Какво искаш ти да постигнеш с екипа на Локо Сф?

- Първо искам всички да сме здрави. Футболисти, ръководство, треньори, персонал, това е най-важното. Като цели се надявам да стигнем финал за Купата на България и да се класираме на хубаво място в първенството. Дай Боже и място даващо право да играем в Европа! Трябва и малко късмет, но дано да бъдем постоянни и да задържим това ниво от последните няколко мача. Все пак края на сезона е много далеч и има много мачове.

- Това ти е втория престой в Локо Сф. Какво е по-различното сега?

- Много неща са по-различни. Базата е по-добре, тренировъчните терени са в много по-добро състояние. Изкуственото игрище беше сгурия, а стадиона не беше поддържан, докато сега е много по-добре и се полагат много повече грижи за него. В момента е доста по-добре отколкото при предишния ми престой в „Надежда“. Организационно нещата са на по-добро ниво и са много повече приятните промени. 

- Това ли те накара да избереш „железничарите“?

- Донякъде беше това, но и присъствието на собственика Иван Василев. Това е човекът, който откакто си тръгнах едно време, ме търсеше всяко лято и изобщо всеки един трансферен прозорец. Не пропускаше да ми се обади и да ме попита дали нямам желание и възможност да се завърна в Локо Сф. И ето, че се завърнах. Той е сред виновниците да се върна в отбора. 

- Може ли отново да те видим в чужбина, имаш ли предпочитания?

- Всичко е възможно. Ако се представям добре и отборът побеждава, защо да не отида пак в чужбина. А колкото до държава бих предпочел пак да отида някъде в Азия. Там останах приятно изненадан.