0


Отборът на Ботев (Пловдив) се класира за полуфиналите в турнира за Купата на България по футбол, след като победи с 2:1 втородивизионния Спартак (Варна) като домакин в среща от четвъртфиналите на надпреварата. 

Самуел Акере и Ивелин Попов се разписаха за успеха за „канарчетата“, които се превърнаха в първия полуфиналист в турнира. За гостите от Варна точен бе Ахмед Ахмедов.

В останалите четвъртфинали: Хебър – Пирин Благоевград, ЦСКА-София – Арда, Лудогорец – ЦСКА 1948.

В 22-ата мин. „жълто-черните“ поведоха в резултата след мощна тупалка на Самуел Акере от границата на наказателното поле, който не остави шансове на Георги Георгиев.

Още в първата минута след подновяването на играта през втората част вратарят на Ботев Матвей Игонен спаси удар с глава на Ахмед Ахмедов. 

В 72-ата минута Акере получи отдясно в наказателното поле на Спартак, литна съперник и центрира към точката за дузпа, където Ивелин Попов овладя и би неспасяемо в долния десен ъгъл за 2:0.

Само четири минути след това Секулич можеше да реализира още едно попадение, но не засече прострелно подаване на Николай Минков. 

В 85-ата минута и вратарят на Ботев Матвей Игонен трябваше да се намесва решаващо при коварен изстрел на Румен Руменов от фаул.
Минута след това играчите на Росен Кирилов намалиха изоставането си. Варненският тим организира бърза атака отдясно, Мехмед Мехмед центрира към наказателното поле, където изпреварилият защитниците Ахмедов реализира от близка дистанция за 1:2.

Старши треньорът на Спартак (Варна) Росен Кирилов изрази разочарованието си от отпадането на неговия отбор от Ботев (Пловдив) на четвъртфиналите в турнира за Купата на България. Въпреки това наставникът определи влизането на "соколите" в Първа лига като основна цел пред тима до края на сезона. 

"Получи се интересен мач. Съжалявам, че отпаднахме. Имахме ситуации до 20-ата минута, но не успяхме да отбележим. Физически след 60-ата минута се поизморихме. Въпреки това, намерихме сили да върнем един гол.

Искаше ми се да играем по-добре, но Ботев е класен отбор и това, което показа, е високо качество. Не съм доволен, че отпаднахме, но от играта в общи линии съм доволен", коментира след срещата Кирилов. 

"Повлия ни темпото на игра. Във Втора лига темпото е по-ниско от това в Първа лига и това оказа влияние.

Основната ни цел до края на сезона е да влезем в елита. Тази цел ми е поставена от ръководството. Ще се опитаме да стопим разликата от 5 точки със Септември. Няма нищо сигурно. Има много битки до края. Ще се борим на всяка цена да спечелим промоция. Мисля, че мястото на Спартак е в Първа лига", каза още наставникът на "соколите". 

Купа на България, 1/4-финал, вторник:

Ботев (Пловдив) – Спартак (Варна) 2:1 (1:0)

стадион: „Христо Ботев“, Пловдив

Ботев (Пловдив): Матвей Игонен, Ехидже Укаки (70 – Димитър Папазов), Атанас Чернев, Антоан Конте (78 – Ивайло Видев), Константинос Балоянис, Джеймс Ето‘о, Антонио Перера, Янис Карабельов (70 – Николай Минков), Самуел Акере, Ивелин Попов, Георги Николов (59 – Мартин Секулич);

Спартак (Варна): Георги Георгиев, Дмитро Семенив (69 – Мехмед Мехмед), Радослав Терзиев, Александър Цветков, Велислав Боев, Георги Иванов (90 - Велислав Минков), Даниел Начев (59 – Джейми Емпие), Румен Руменов, Ивей Натаниел, Виктор Митев, Ахмед Ахмедов

голмайстори: 1:0 Самуел Акере 22, 2:0 Ивелин Попов 72, 2:1 Ахмед Ахмедов 87

главен съдия: Стоян Арсов, гр. София

жълти картони: Атанас Чернев (Ботев Пловдив); Виктор Митев, Радослав Терзиев (Спартак Варна)

Източник: БТА