0

Н астроението при българските футболни национали е минорно и това едва ли е изненада с оглед на кошмарното поражение с 0:2 от Литва в събота в срещата от група G на европейските квалификации. Това заяви днес на Летище София капитанът на тима Кирил Десподов и се опита да обясни цялата ситуация.

Българският национален отбор по футбол замина днес за Тирана с чартърен полет от София в 11:00 часа, за да изиграе втората си среща за октомври – приятелски двубой с Албания. Мачът е във вторник от 19:00 часа. От групата отпадна нападателят Преслав Боруков, който е с контузия, а вероятно в протокола за мача мястото му ще заеме Станислав Иванов.

Крилото на ПАОК сподели за трудностите пред родните футболисти след загубата от Литва.

Той не пожела да коментира ръководството на футболния съюз и евентуалната смяна на селекционера Младен Кръстаич. За носенето на отговорност Десподов заяви иронично, че ако трябва, е готов да подаде оставка.

„Аз мисля, че това, което виждам при вас, същото е и при нас. Настроението няма как да е добро. Опитахме се, доколкото можем, да успокоим нещата, но това е за момент. Утре ни чака още един тежък мач, всичко го знаем това нещо и надявам се да сме готови за този тежък мач“, започна Десподов.  

„Според мен няма как да говорим, че в отбора няма желание. Няма футболист в съблекалнята, който да излезе и да каже, че ще загубим. Всички излизаме с желание да спечелим. Онзи ден, ако гледаме реално до 35-а минута изпускаме четири положения, две от които стопроцентови. Наша грешка, Краев се извини, на всеки може да се случи. Гореше на терена и така. Този червен картон просто ни свали на земята. Второто полувреме излязохме малко по-напред, опитахме се да върнем гол, не се получиха нещата и стана 2:0, мачът приключи“, добави той.

„Трудно е да разберете младите. Повечето нямат опит, нямат много мачове зад гърба си. Не са попадали може би в такава ситуация като в момента. Опитвам се да им предам, че тежките ситуации изграждат характер. Ако искат да постигат нещо в живота, тези моменти трябва да ги правят по-силни. Виждам в момчетата, че няма много от тях да са долу психически. Опитваме се да говорим с тях и да ги подкрепяме. Трябва ние да се подкрепяме, защото виждате какво се случва. Всичко е срещу нас“, продължи българският национал.

„Аз за треньорска смяна не мога да коментирам, защото съм футболист. Това, което от нас зависи, е на терена. От там нататък има си хора, които да преценяват ситуацията. Решението за нас е утре да излезем и най-вече да умрем на терена“.

„Не мога да коментирам кой какви мерки прави, дали са извънредни или не. Кой да говори с нас? Защо ръководството на футболния съюз да трябва да говори с нас? Те трябва да говорят само и единствено откъм футболната част, а не дали ще сменят треньора или някой директор. Нашата работа е на терена. Реално погледнато всички в България искаха подмладяване на националния отбор и го получиха. От една година е господин Кръстаич на поста си. Започна да гради нещо, което преди не е правено. Средна възраст 23-24 години. Направихме нелоши резултати в първите мачове. Добре започнахме. Видя се желание, нова схема на игра, нови футболисти.

Винаги трябва да се даде време. Разбира се, тук говорим за квалификации, в които се искат резултати от всички в България. Нормално е, но доста неща се промениха. Хората искаха подмладяване. Според мен в отбора има потенциал. Ако можехме да говорим срещу Сърбия за малшанс и за липса на опит, то този мач с Литва няма как да говорим за лош късмет, а за наши грешки. Колкото повече българи играят, толкова по-добре. Не е моя работа да казвам на отборите дали да залагат на българи“, каза атакуващият футболист.  

„Навсякъде има конкуренция. В гръцкото първенство също има много чужденци. Може би първенството е доста по-силно, но това е положението. Няма ли българи по отборите, трудно ще се получат нещата, но да не търсим причината във всяко едно нещо“.

„Поемаме отговорност, значи може би цялата критика да е върху нас. Това мога да поема като отговорност и другия мач да се представя по-добре. Ако кажете, ще подам оставка, няма проблем. Поемам отговорност като човек. Заставам пред вас и го казвам. Ако има нещо, критикувайки мен“, завърши Десподов от Летище София.