0

К ирил Десподов от Лудогорец бе избран за Най-добър футболист на годината на България за 2021 г., стана ясно на церемонията, която протече онлайн. Той бе №1 и през 2018 г. Втори остана Мартин Камбуров, трети - Георги Йомов от ЦСКА-София.

Десподов събра 203 точки в класацията. "Благодаря за тази награда. Направихте ме невероятно щастлив", каза той онлайн от лагера на Лудогорец. "Важно е за мен да получа такова признание. Приемам го като голяма отговорност. Конкуренцията е сериозна. Искам специално да поздравя Камбуров за рекорда. Това, което направи той, мисля че получава респект от всички хора в България. Поздравявам и Георги Йомов. Надявам се всичко да е ок, да няма контузии. Моята мечта е да играя в Шампионска лига. Надявам се тази година да си постигна мечтата и да играем в групите с Лудогорец”, каза Десподов.

"256 гола явно не ми стигнаха. Благодаря на журналистите, които са гласували, другите ги разбирам. Успех на всички призьори. Успех на другите, които ще правят трансфери", сподели разочарованият Камбуров, който не остана утешен от двете си награди тази вечер - за най-добър нападател в първенството и специалната награда на организатора на анкетата "Дакс Медия" и Весела Лечева.. 

Четвъртата позиция е за Петко Христов, а пети остана Тодор Неделев.

112 спортни журналисти от 41 медии дадоха своя вот в 61-ата анкета "Футболист на годината" и определиха най-добрите в българския футбол за 2021 година. По традиция победителят ще подари на детски отбори толкова футболни топки, колкото са гласувалите журналисти в анкетата - в случая с Десподов става дума за 112 топки.

Първият приз за вечерта отиде при легендата Мартин Камбуров, който заслужи специалната награда на основния организатор на събитието - "Дакс Медия" и Весела Лечева.

На 41 години нападателят подобри постижението на Петър Жеков за най-много попадения в българското първенство (253).  С десетте си гола през 2021 година Камбуров увеличи статистиката си на 256 отбелязани попадения и окончателно стана част от българската футболна история. 

"Чувствам се много щастлив. Да подобря такъв рекорд е нещо невероятно", призна Камбуров. "С този рекорд записваш името си в историята на българския футбол. Винаги съм казвал, че Петър Жеков е моят мотиватор. Ако не беше той, нямаше как да стигна до тази цифра. Винаги ще има голямо уважение от мен", допълни Камбуров. 

Юрген Матей от ЦСКА-София пък спечели приза за „Най-красив гол“ за попадението си в първенството срещу ЦСКА 1948 с удар от над 30 метра. „Да със сигурност това е най-хубавия гол в кариерата ми”, призна Матей.

Специалната награда "Лъвско сърце - Трифон Иванов" за 2021 година отиде в ръцете на д-р Валентин Великов. Докторът на Лудогорец бе сред медиците, които на Евро 2020 това лято върнаха датския футболист към живота на мача с Финландия. "Наградата не е само за мен, а за целия медицински екип, участващ на стадиона в Копенхаген. За мен е изключително признание, още повече, че носи името на един от моите най-големи идоли - легендарният Трифон Иванов", призна д-р Великов.  

Наградата за „Най-прогресиращ млад играч“ за 2021-а година също бе връчена - заслужи я вратарят на Славия Светослав Вуцов, втори юношата на Левски Марин Петков, трети - крилото на Спарта Прага Мартин Минчев.

Светослав Вуцов взе още един трофей - наградата за най-добър вратар.

Най-добър защитник стана Юрген Матей от ЦСКА.

За най-добър полузащитник бе избран халфът на ЦСКА 1948 Ивайло Чочев с 26 точки, следван от Тодор Неделев от Ботев Пловдив с 21, трети остана Кирил Десподов от Лудогорец с 10.

Мартин Камбуров бе избран за най-добър нападател в българския футболен елит.

За най-добър чужденец наградата поделиха двама от ЦСКА-София: Жорди Кайседо и Юрген Матей, които изпревариха Дориан Бабунски от Ботев Враца и Каули Оливейра от Лудогорец.

Номер 1 в женския футбол стана Симона Петкова от Йънг Бойс, която събра 53 точки. Втора остана победителката през предишните 5 години Евдокия Попадинова с 44 точки, трета е Лиляна Костова с 8.

Наградата за най-добър треньор за годината заслужи наставникът на Черно море Илиан Илиев, втори остана Стойчо Младенов от ЦСКА-София, трети е Станимир Стоилов от Левски.

61-ата анкета „Футболист на годината“ се организира в партньорство от „Дакс Медия“ и Българската асоциация на спортните журналисти.