0

О стават броени часове до края на 2022 г. и е време да направим обзор на родния футбол през изминалите почти 365 дни. „Мач Телеграф“ традиционно прави класации в края на годината, а след като стартирахме със събитията, днес е време да ви покажем кои според нас са личностите на българския футбол.

В нашия своеобразен Топ 10 обаче попадат цели петима треньори - Станимир Стоилов, Саша Илич, Анте Шимунджа, Любо Пенев и Младен Кръстаич, а към тях можем да зачислим и Стойчо Младенов, който започна годината като наставник на ЦСКА, а я завършва като оперативен директор на ЦСКА 1948.

СТАНИМИР СТОИЛОВ

Мъри е човекът, който върна хората на „Герена“. Освен, че стабилизира играта на Левски, той даде началото на нова „синя“ приказка, чиято кулминация беше спечелването на Купата на България във финала с Левски. Последва противоречиво участие в Лигата на конференциите – елиминиране на един от най-силните отбори в Гърция – милионерите от ПАОК, но и отпадане от скромния малтийски Хамрун Спартанс в следващата фаза. Левски не успя да спечели и Суперкупата на България. В първенството отборът играеше добре, но направи серия без победа от 8 мача. „Сините“ не успяха да защитят Купата на България, отпадайки от Лудогорец. Но няколко лоши резултата няма как да свалят ореола на великия „син“ пълководец – Станимир Стоилов.

АНТЕ ШИМУНДЖА

Словенецът, който притежава доста ръбат характер, успя да постигне впечатляващи неща начело на Лудогорец и по всичко личи, че ще се задържи повече от година в Разград. Шимунджа изведе „орлите“ до 11-ата титла с рекордна разлика – 21 точки, като победи два пъти големия съперник ЦСКА – и с 5:0, и с 2:1. Успя да класира Лудогорец в групите на втория по сила турнир – Лига Европа, където бе постигната историческа победа над Рома. Разградчани играха много силно и срещу Бетис, и срещу ХИК Хелзинки, но в крайна сметка не успяха да задържат второто място и отиват в Лигата на конференциите, където ще срещнат белгийския гранд Андерлехт. Лудогорец завърши втори в Първа лига годината, на точка зад ЦСКА, но пък си отмъсти на Левски и ги елиминира от турнира за Купата на България. Не трябва да се забравя и друго – че воденият от Анте Шимунджа отбор спечели и Суперкупата на България.

ТОДОР НЕДЕЛЕВ

За съжаление той влезе в новините не са фамозните си футболни качества, а с катастрофата на националите в Грузия, в която по чудо оцеля. Неговият череп бе счупен и само бързата намеса на д-р Шота Ингороква, който го оперира, му спаси живота. Неделев вече тренира на пълни обороти със съотборниците си в Ботев Пд и след Нова година почти сигурно ще имаме честта отново да наблюдаваме неговите изяви по родните терени. Не трябва да се забравя, че Тошко изпрати много силна пролет, като „канарчетата“ завършиха на третото място в Първа лига и си осигуриха класиране в Лигата на конференциите.

МЛАДЕН КРЪСТАИЧ

Неговото назначение бе прието със смесени чувства. Най-вече, защото сме свикнали националният отбор да бъде воден от българин. Но ето, че бившият футболист на Вердер и Шалке успя не само да подмлади нашия тим, но и да промени изцяло мисленето ни. Под негово ръководство успяхме да победим Гибралтар, Северна Македония и Кипър, а завършихме наравно с Люксембург като гости. Тоест – все още не познаваме вкуса на загубата под ръководството на Кръстаич, който без притеснение даде дебют на млади момчета като Никола Илиев, Йони Стоянов, Марин Петков и други. Това е пътят, който трябва да следваме.

Вижте кои са останалите в класацията в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"