0

М одерната история на България няма по-обединяващ и възпламеняващ момент от „Парк де Пренс“. Точно преди 30 години гръмотевичният удар на Емил Костадинов в 90-ата минута накара Мичмана и Петела почти в един глас да възкликнат, че Господ е българин, а всички българи се почустваха като Господ. Този епичен мач отприщи цялата стихия на Стоичков, Балъков, Костадинов, Лечков, Боби и компания, като приливната вълна от нея запрати националите в подножието на световния връх - полуфиналите в Щатите.  

В няколко поредни броя до 17 ноември „Мач Телеграф“ ще ви покаже великото събитие от няколко различни гледни точки. 

1 Преди мача на „Парк де Пренс“ Франция има точка аванс пред България и само победа ни върши работа за класиране в САЩ през 1994-а.


2 Епопеята на „Парк де Пренс” става възможна благодарение на Израел, който кръг преди края на квалификациите печели срещу Франция с 3:2 в Париж, въпреки че малко преди края изостава с 1:2. Победният гол на израелците е в последната минута.
3 Играещият по онова време във френския Мюлуз Георги Георгиев-Гецата, успява да прекара нелегално през границата оказалите се без френски визи Емил Костадинов и Любослав Пенев.
4 Асистенциите за двата ни гола на „Парк де Пренс” са на Красимир Балъков след корнер за първия гол и на Любослав Пенев за втория.
5 Победното попадение на Емил Костадинов влиза в мига, в който редовното време изтича.

Всички 30 факта вижте в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"