0

М инаха първите 5 мача на Александър Томаш начело на ЦСКА, като по този показател той изравни своя предшественик Томислав Стипич, който си тръгна скоропостижно. Така че сякаш изглежда удачен момент да направим сравнение между двамата, защото, за съжаление на „червена“ България резултатите на Томаш не са чак толкова по-добри. Или така да го кажем – не са очакваните, поне като за начало.

В. „Мач Телеграф“ отбелязва в днешния си брой, че ЦСКА на Стипич е спечелил само 3 точки в 5 мача. Това е средно по 0,6 точки на двубой. Томаш от своя страна спечели 7 пункта, или средно по 1,4 на среща. Поне тук бившият наставник на Спартак Варна дръпна доста. Големият проблем и на двамата треньори е липсата на голове, като показателите на треньорите са абсолютно равни – по 0,8 вкарани гола.

Томаш е подобрил обаче играта на ЦСКА в защита, като при Стипич „червените“ допускаха по 1,6 попадения средно на мач, докато при неговия наследник показателят е едва 0,4.

Александър Томаш трябва да поработи върху останалите показатели, които са горе-долу равни на тези на Стипич. А както знаем, за мнозина бившият автотенекиджия, е най-слабият треньор в историята на ЦСКА….

Отборът на Томаш отправя по 13,6 удара средно на двубой, докато този на Стипич правеше това по 10,6 пъти на мача. При точните разликата е минимална – 5,8 за бившия треньор и 6 за настоящия. Ива сериозна разлика при отправените удари по посока вратата на ЦСКА. При хърватина те бяха 9,34, което е много, докато при Томаш са 5,2. Разбира се, има и разлика при точните удари, които отидоха към вратарите Иван Дюлгеров и Густаво Бусато. При Стипич те бяха 5,4, докато при настоящия треньор са 2,2. Томаш е подобрил с 2 процента и средното притежание на топката – 60,4 на 58,2 при хърватина.

Много е важно да отбележим, че Стипич работеше при много по-трудни условия. При него селекцията се бавеше, заради което титуляри играеха Георги Чорбаджийски и Петко Панайотов, а други младоци влизаха от пейката. Сега това е напълно забравено. Отделно, ЦСКА не можеше да разчита на своя 12-и играч – публиката. Докато Томаш има този огромен лукс. А и откакто бившият наставник на Локомотив Пловдив и Спартак Варна се върна в родния си клуб, бяха привлечени Лиъм Купър, Илиан Илиев-младши, Зюмер Бютючи, Аарон Исека, Джеймс Ето’о и Мика Пинто.

Надеждата на всички в ЦСКА е, че по време на предстоящата пауза в първенството, Александър Томаш още повече ще подобри тези статистически показатели и още в дербито с Левски „червените“ ще изглеждат много по-добре. 

Още интересни материали четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"