0

П реди няколко дни ръководното тяло на ЦСКА анонсира на пресконференция, че на клуба ще му трябват три трансферни прозореца, за да може да модифицира отбор, който да се бори за титлата.

„Червените“ подхванаха вече ударна чистка, която изглежда напълно аргументирана и удари по Юрген Матай, Енес Махмутович, Мено Кох, Лазар Туфегджич, Данило Асприля и Фернандо Каранга. Матай и Кох имаха своите силни моменти в първите си месеци на „Армията“. Очевидно обаче качеството при тях изтече с многобройните контузии, като те се отразиха най-вече на скоростта им и при порследните им изяви на терена изглеждаха комично бавни и тромави. Изявите на Асприля и Каранга бяха обратнопропорционални на очакванията на феновете при идването им. Туфегджич и Махмутович пък на 100 процента оправдаха нулевите очаквания към тях и бяха две от най-безмислените попълнения на „Армията“ през последните години. Първият бе единственият, който бе доведен по изричното настояване на тогавашния треньор Саша Илич и подобен трансфер може да бъде само аргумент на Гриша Ганчев да окупира селекцията за себе си. 

Останалите 15 играчи може да бъдат разделени в три категории – такива, които трябва да останат, такива, които трябва да бъдат махнати и такива, които стоят в предверието – тоест последвалите им изяви да покажат в коя от двете посоки да поемат.  Втората категория все още е най-внушителната и на „Армията“ не трябва да чакат три трансферни прозореца, за да отстранят талаша от отбора. В тази категория попадат както футболисти, които са с по-дълъг стаж на „Армията“, така и краткосрочно доказали се провали. Преди известно време тарторът на Сектор Г Иван Велчев иронизира селекционната политика на ЦСКА покрай новия 3-годишен договор на Амос Юга, а това е най-трайно надценявания играч на „Армията“ в последните пет сезона. Бавен, тежък, непохватен, без умение да чете играта в офанзивен план и да има принос към конструирането на атаките, Юга не трябва да повече да бъде част от „червения“ тим. Сходно е положението с Тибо Вион, който още кара на визитката си като световен шампион с Франция до 20 г. от 2013 година. И ако Юга се крепи на прякора Шефа, то Вион се радва на дългогодишния си статут на „Армията“, благодарение на мантрата, че е полезен на много постове – десен бек, ляв бек, дефанзивен халф, халфбек, че чак и централен защитник. Общото е, че е еднакво неубедителен на всички позиции.

Димитър Евтимов е вече четири сезона на „Армията“ и има средно по 640 минути на година. ЦСКА обаче се нуждае от по-конкурентноспособен за титулярната позиция изпълнител. 
Станислав Шопов бе представен точно преди 2 години доста помпозно, амбициозно и задължаващо като „новият номер 8“. През миналия сезон той обаче намали игровото си време и записа само 9 мача като титуляр, което показва, че развитието му е далеч по-различно от първоначално създадения имидж.  

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX