0
Без никакво съмнение за българските отбори гостуванията на изкуствен терен са истински кошмар. За отбора, записал най-много мачове в турнирите в последните години – Лудогорец, вече стана честа практика да играе на подобни игрища. Само преди 2 месеца футболистите на Ивайло Петев трябваше да пътуват до далечен Казахстан, за да играят с местния първенец Астана. Всички си помним срещата – домакините спечелиха с 2:1, но изпуснаха куп положения.
Когато вече двата тима стъпиха на естествена настилка, истинската разлика в класите се видя и Лудогорец спечели с 5:1.
Утре на „орлите“ им предстои епизод 7 от поредицата „Гостувания на изкуствени терени“. Причината е, че стадионът на Нордселанд, позициониран в град Фарум, е изкуствена настилка. Той се казва „Райт до дрийм“, или от английски „Правото да мечтаеш“. Построен е през 1999 г. и е с капацитет 10 300 места.
 
Според специалистите най-трудното място за гостуване в датското първенство, е именно стадионът на Нордселанд.
Балансът на Лудогорец на изкуствени терени в евротурнирите е 6 мача, 1 победа, 3 равенства и 2 загуби. Два пъти „орлите“ гостуваха на Жалгирис, който играе срещите си на ужасния терен на стадион „ЛФФ“.
 
Там разградчани имат една загуба – с 1:2 през 2017 г., както и мъчно реми 3:3 след продължения през миналото лято в плейоф за Лига Европа. Иначе Лудогорец направи 1:1 с Валур Рейкявик през лятото на 2019 г. на стадион „Хлидаренди“. Със сигурност тогава теренът изравни силите, защото на реванша „орлите“ помляха своя съперник с 4:0. Преди 10 месеца Лудогорец не успя да победи ХИК Хелзинки на „Болт Арена“ във финландската столица – 1:1.
Единствената победа на Лудогорец на изкуствен терен е срещу аматьорите от Крусейдърс с 2:0. Но там дори и на асфалт да бяха играли двата тима, победителят щеше да е ясен.
 
ЛУДОГОРЕЦ КАТО ГОСТ
НА ИЗККУСТВЕНИ ТЕРЕНИ
2017
Жалгирис – Лудогорец 2:1
2018
Крусейдърс – Лудогорец 0:2
2019
Валур – Лудогорец 1:1
2022
Жалгирис – Лудогорец 3:3
2022
ХИК Хелзинки – Лудогорец 1:1
2023
Астана – Лудогорец 2:1
Баланс: 6 мача, 1 победа, 3 равенства, 2 загуби