0

О бщо 12 души са пострадали при протеста срещу ръководството на футболния ни съюз в София, който започна преди мача България – Унгария. 

По първоначална информация за БТА от Центъра за спешна медицинска помощ в София двама или трима човека от пострадалите са с по-тежки наранявания.  

Няколко полицаи, както и няколко футболни фенове са пострадали при сблъсъците по време на протеста, съобщиха по-рано от МВР.  

Хиляди полицаи мобилизирани за протеста на феновете в София (ГАЛЕРИЯ)
протест полиция протест полиция протест полиция
41

В резултат на агресивни действия в района на Националния стадион са пострадали полицейски служители, потвърдиха от МВР.

Футболни фенове са хвърляли павета по полицаи. Това каза пред журналисти Стефан Иванов, заместник- директор на столичната полиция. По думите му не са допуснати слабости от гледна точка на организацията на охраната. Били са взети всички мерки.

Протестът започна нормално, но в него участваха много огранизации на фенове, между които има стара вражда. Именно тя стана причина за ескалация на напрежението, каза Иванов.

На място бяха изкъртени колчета, имаше набези по коли, посочи той. В резултат на това има много контузени полицаи, но те са с леки наранявания. В част от протестиращите са намерени части от коктейли "Молотов", каза Иванов.

Той допълнич, че организаторът на протеста се е разграничил от тези действия.  

За овладяване на ситуацията бе използвано и водно оръдие. След сблъсъци между агитки има пострадали и сред протестиращите. Нанесени са и материални щети по моторни превозни средства.

Има задържани. Призивът към футболните привърженици е да изразяват мирно мнението си, за да се избегне допълнителна ескалация.

Предвид продължаващите протести от Столичната дирекция на вътрешните работи съветват жителите и гостите на столицата при възможност да избягват преминаването в района на Националния стадион и кръстовището при бул. „Васил Левски“ и ул. „Ген. Гурко“. 

В участъците, където се провеждат протестни действия временно е преустановено движението на градския транспорт.

Искам да призова всички протестиращи да проявят спокойствие, да пазят хората, да пазят инфраструктурата и града. Това заяви в бТВ кметът на София Васил Терзиев във връзка с протестите около Националния стадион "Васил Левски“. 

„Не са виновни нито бусовете, нито кофите за боклук, нито съгражданите им за проблемите на българския футбол и се надявам да проявят нужната доза цивилизованост и уважение към органите на реда и другите граждани. Не е това начинът да се протестира“, посочи столичният кмет. 

Васил Терзиев призова гражданите да останат извън зоните, където се провежда протестът, за да бъдат намалени възможностите за последващи проблеми. 

Източник: БТА