0

О фицерът по сигурността към Бългаpския футболен cъюз Марио Костурков и Сани Панева, мениджър “Програми, Стратегическо Развитие”, бяха поканени от Министерството на младежта и спорта да участват в консултация по проект MOTIVaction, чиято тема бе борбата с манипулиране на спортни мероприятия.

По време на кръглата маса Вагелис Александракис, мениджър в отдел „Превенция на манипулирането на спортни състезания“ към Международния олимпийски комитет, и проф. Яцек Потулски от Университета в Гданск, член на Антикорупционната програма на ООН, презентираха анализ и добри практики за превенция на манипулирането на спортни събития. На срещата присъстваха още представители на Бългаpската федерация по баскетбол, Българската тенис федерация, МВР, НАП и Прокуратурата.

Последва дискусия относно специално разработван наръчник за безопасното докладване на сигнали относно манипулирани мачове и план за действие при подобни ситуации. Борбата с такива порочни практики и запазването на почтеността на играта е сред абсолютните приоритети на президента на БФC Георги Иванов, който инициира работна среща на тази тема в края на март.