0

К апитанът на сръбския национален отбор Душан Тадич заяви, че очаква победа срещу България в квалификационния мач за Европейското първенство догодина. Сърбия е на първо място в квалификационната група G по пътя към Германия 2024 с 6 точки. Сръбските национали продължават тренировките си на базата в Стара Пазова за мачовете с Йордания и България. В петък "орлите" играят приятелски мач с Йордания във Виена, а четири дни по-късно (на 20-и юни) ще срещнат България в Разград в квалификациите за Европейското първенство 2024.

Тадич е човекът, който най-често застава пред медиите и преди близо месец отново говори същите неща. Но сега сърбите са притиснати от проблеми в атаката и това поставя под доста напрежение позицията им на фаворит.

"Предстои ни важен мач с България, имаме време да се подготвим и да постигнем победата, която всички искаме - каза Тадич. Да, имаме проблеми заради липсата на някои важни хора в атаката, но разполагаме с достатъчно резерви, а и всеки който влезе, трябва да е мотивиран на повече от 100 процента".

В центъра на Белград беше открит още един магазин на Футболния съюз на Сърбия (ФСС)- „Фен Шоп Орлови“. На церемонията присъстваха президентът на ФСС Драган Джаич , вицепрезидентът Бранислав Недимович , генералният секретар Йован Шурбатович , както и треньорът на Сърбия Драган Стойкович и капитанът Душан Тадич .

"Всичко е страхотно, много хубав ход на съюза и ръководството му. Хубаво е, защото е в центъра на града и практично, за всички минувачи, че могат да си купят фланелка или сувенир", каза още халфът на Аякс (Амстердам).

Но докато Тадич е оптимист без да влиза в конкретика, но медиите в Сърбия чертаят стратегии или пък опитват да отгатнат мислите на селекционера на тима Драган Стойкович-Пикси. Той не може да разчита на нито един от тримата основни нападатели – всичките контузени: Александър Митрович, Душан Влахович и Лука Йович, който вчера претърпя операция на носа. Влахович пък е с разтежение в слабините.
Като класически нападатели в списъка на Пикси Стойкович има още две опции, но и двамата са без опит – става дума за Джордже Йованович и Деян Йовелич. Йованович, който играе за Макаби (Тел Авив), е продукт на школата на Партизан и направи дебют за националния тим срещу Словения  преди година в Лигата на нациите. Изигра едно полувреме, пропусна невероятен шанс да вкара и след това сякаш беше забравен от треньора. Но на клубно ниво в Макаби (Тел Авив) се представи повече от добре – 22  гола и пет асистенции в общо 43 мача, което отново му спечели покана за националния тим.
Макар с година по-млад, Йовелич има малко по-голям опит с четири мача за Сърбия. Но не може да се похвали със същата статистика през този сезон – за ФК Лос Анджелис Галакси е изиграл 17 мача и е отбелязал 2 гола. Но Стойкович много повече го хвали, когато го питат за резервите, така че шансовете му да играе срещу България са значително по-сериозни.

Треньорът обаче има достатъчно сериозeн избор и ва други схеми на игра – може да насити халфовата линия с още типични подавачи, а напред да играе плеймейкър или втори нападател, който да играе като "фалшива 9-ка" или както казват в Сърбия – "нападател тип 9.5".  Душан Тадич и Филип Джуричич са основните заподозрени при такава роля.

Тадич вече е играл в тази роля, но при 4-3-3, което със сигурност не е предпочитана схема на Пикси Стойкович. А е трудно да се приеме, че той ще се откаже изведнъж от всичко, което пропагандира през цялото време като национален селекционер – и на Световното, и в Лигата на Нациите, и сега в Европейските квалификации, пише БТА.

По-различно е положението при Джуричич, който може да сменя много позиции. Дори при Синиша Михайлович в Сампдория играеше като чист нападател, така че има навици за това. Но основно е използван за фланга, където го слага и Стойкович.
Последният вариант е Никола Чумич от Войводина. Футболист с качества, вкарал 14 гола и подал за още 5 в 33 мача в местното първенство. Но 24-годишното крило е пълен дебютант и едва ли точно срещу българите ще получи стартов екип.