0

Т ези играчи не са достойни да носят свещената червена фланелка на ЦСКА, заяви големият футболист и треньор на „червените“ Аспарух Никодимов в интервю, публикувано в днешния брой на „Мач Телеграф“.

Паро разкритикува и реакцията на публиката на отбора преди мача с Ботев Пловдив (0:0).

„Това са неща, които на мен не ми харесват. И преди са се случвали тези неща. По този начин публиката си изразява мнението. Феновете от една страна са прави да се сърдят за негативните резултати на играчите, но какво е виновен клубът, че трябва да се чупят гредите и да се правят други неща и да се вкарва отбора в допълнителни разходи. 

Не е това начинът да си изразят недоволството. Клубът и феновете трябва да седнат и да се разберат. Да се види какво може да се направи. 

Ето ги привържениците на Левски. Отборът им беше толкова зле поредица от години. По-зле бяха от нас в момента, обаче се съживиха, защото са единни. Не е редно феновете на ЦСКА да правят така. С цялото ми уважение към тях. Имаме претенции, че сме европейски клуб и не може така да се случват нещата“, обясни една от най-фундаменталните фигури в историята на ЦСКА. 

Единството е изходът от тази ситуация, но и ръководството трябва да се замисли, защото не може непрекъснато да се сменят треньорите и само те да са виновни. Вижда се, че не само наставниците носят вина. Вижда се, че няма отбор и е слаба селекцията. Това е в основата според мен. 

Искаш да се бориш с Лудогорец? Не става! Искаш с Левски да се бориш, пак не става. Значи не е до треньорите само. 

Вярно е, че има треньорски грешки, особено в мача със „сините“ сега за Купата на България. Пардю обърка цялата тактика. ЦСКА никога не е играл толкова затворено. Не бива да се чупи, вместо да се стараем да изградим нещо, се получава точно обратното“, обясни Паро, който коментира и решението на клуба да забрани на треньори и играчи да говорят.

„Не е правилно и решението на ръководството да не разрешава да говорят треньорите и футболистите пред медиите. Защо да не говориш? Ще говориш не само, когато си в настроение и победител. Трябва да се обяснява на хората и другата страна, причините за резултатите. Не може винаги да се побеждава. 

Кризисен е моментът, но трябва да се изправим и да си помагаме. Аз знам едно нещо от опита, който имам. Такива моменти се изтриват с победи на терена. Нашите привърженици са разглезени от годините, когато бяхме редовно шампиони, но виждате колко години не се получават нещата. 

Това е защото не сме единни. Един дърпа на една страна, друг на другата страна. В тази ситуация левскарите ни се явяват малко като пример на поведение“, продължи легендата на „червените“. 

„Да сменяш треньора в края на сезона и да се променят тактики, схеми и прочие е абсурдно да стане. Плюс това тези играчи не са високо класни, които да разберат от един ден или от една-две тренировки какво се иска от тях. 

ЦСКА е един объркан отбор. Никой не знае какви са му функциите и къде трябва да е на терена, тотална бъркотия. Не, че Левски във финала бяха по-добри, но бяха по-организирани и се раздаваха. Все пак „армейците“ отбелязаха само в един мач откакто Алън Пардю е треньор на тима. Не можеш да играеш затворено и да вкараш два или три гола“. 

Никодимов се върна и към феновете: „Те са прави да бойкотират и да протестират, но да не се правят такива простотии като рязането на гредата. Едно време е можело и да има ефект, но сега е съвсем различно. 

Ако трябва да отидат и да говорят със собствениците. Да изправят футболистите в една зала и да им задават въпроси и всеки от тях да отговаря. Да кажат, защо така играят. Нещо пречи ли им или заплатите са им малки. Да се разберат. 

Гриша Ганчев ще застане да говори пред привържениците. Ето той подава ръка и те трябва също да подадат и да се свършат тези сръдни. Да тръгва отборът нагоре, защото иначе няма да се оправим скоро. 

Те годините си минават, 11 вече не можем да свалим Лудогорец от върха. Организираните фенове може да са против Ганчев, но ако той си тръгне с ЦСКА всичко може да се случи. Разбирам да са срещу него, но да има готов вариант. Да има някой, който ще поеме отбора. 

То иначе така е лесно да говорим, но щом си ербап вадиш 20 млн. и си казвай мнението след това“, продължи той. 

„Футболистите, които отказаха да играят при нулевото равенство с Ботев Пд за мен показаха непрофесионализъм. Какво означава да откажеш да играеш. Ти имаш договор и ти се плаща, за да играеш за ЦСКА. Като не искаш си заминавай. Защо не кажат, че не искат да си получават заплатата?! 

Щом си в този отбор играеш докато не ти изтече договора. След като ти изтече договора с клуба казваш, че не ти се играе и си отиваш. Това е. Трябва да се действа професионално. Играчите на ЦСКА не бих ги определил като достойни. Не може да излизаш като мърда на терена и да си достоен за този велик отбор. Аз съм виждал и чужденци, и българи, и самият аз съм играл и знам какво е било и какво трябва да бъде. 

Затова тези играчи ги слагам на последно място в класацията. Генерално целия отбор. Те самите не осъзнават колко много тежи „червената“ фланелка. Щом отказват да влизат в игра за какво да говорим. Те и потник не заслужават да им дадеш. 

Според мен западняците като Алън Пардю трудно разбират нашето поведение и характер. Свикнал е да работи с готови играчи, а тук няма такива. Условията за работа у нас са много различни и според мен ще му е много трудно. Но който и да дойде начело на ЦСКА няма да му е леко“, завърши Никодимов.