0

В печатляващо откриване на паметника на Гунди в столичния парк „Гео Милев“ направиха днес фенове на Левски. Организатори на събитието бяха членовете на Инициативния комитет „Привърженици на ФК Левски“, тяхната благотворителна Асоциация „Levski Family“ и район Слатина.

Специални гости на церемонията бяха някои от роднините на Гунди – сестра му Лидия, нейният съпруг - волейболистът Димитър Каров, племенницата му Мария и двете ѝ деца.

Паметникът на Гунди представлява бронзова статуя с височина от над 2 м и изобразява централния нападател на „сините“ в характерната му поза в атака.

Първата копка на монумента бе направена през месец май тази година, а реализацията на цялата инициатива отне на организаторите почти три години. Идейното предложение за изграждане на паметник на Георги Аспарухов е на Инициативния комитет „Привърженици на ФК Левски“. Първоначалната идея е в двора на къщата на футболиста да бъде изграден негов бюст. По предложение на кмета на район Слатина Георги Илиев бе взето решение за по-мащабен проект и изграждането на паметник в цял ръст. Архитектурната част е изпълнена от арх. Николай Петков, а автор на скулптурата е Любомир Григоров. Финансирането на проекта е осигурено изцяло чрез дарителската кампания, организирана от фен-клубовете на столичния тим.

Откриване на паметника на Гунди
Паметник Гунди Паметник Гунди Паметник Гунди
40

Съоснователят на Асоциация „Levski Family” Милен Панайотов се обърна към гостите с думите: 

„Присъстваме на един величествен момент не само в историята на „Левски“, а в историята на България. Благодаря на хилядите, дарили средства и труд за осъществяването на този грандиозен проект. Благодаря и на фен-клуб „Редута“, защото те бяха инициаторите на всичко това. Благодаря и на всички останали фен-клубове, които се включиха в инициативата“, каза той.