0

Ш ахматен клуб „Абритус“ Разград приключи спортно-състезателната година с последния блицтурнир от традиционната си верига за излъчване на най-бърз играч за годината.

Любопитен е фактът, че в десетото състезание се включи лекарят на футболния отбор Лудогорец д-р Валентин Великов. Вероятно за широката публика не е известно, че неговият баща е изтъкнатият в близкото минало български гросмайстор по шах Петър Великов – шампион на България за 1987 година и член на националния отбор на четири шахматни олимпиади. Самият д-р Валентин Великов се е занимавал с шахмат и е участвал в детско-юношески турнири, а през 90-те години игра на подобно състезание в Разград. Негов чичо е Михаил Илиев, а докторът на Лудогорец е и с най-високо ЕЛО сред хората в българския спорт. 

Участието му в десетият блиц ще се запомни с това, че той успя да победи убедително всички свои съперници с изключение на Росен Русев и спечели еднолично първото място. Така освен прекрасен специалист по спортна медицина (да си спомним за бързата му професионална реакция при участието в животоспасяващата акция по време на инцидента с датския национал Кристиан Ериксен), д-р Великов се прояви и като един отличен шахматист. 

За пореден път най-бърз шахматист за 2022 година“ спечели преподавателят в УСШ „Р. Бухтев“ Росен Русев. Интересното при него е, че е завършил Националната спортна академия с първа специалност „Шахмат“ и втора „Футбол“. На второ място се класира археологт Георги Дзанев, а трети е математикът Иво Владимиров. В призовата шестица се класираха още  Димитър Димитров, докторът по математика Турхан Сюлейманов и инж. Енчо Енчев.