0

Л евски отбелязва днес 108-ия си рожден ден, като стотици привърженици на "сините" се събраха пред могилката в близост до НДК и пред 22-ро училище (бившата 2-ра мъжка гимназия), където е бил основан клубът на 24 май 1914 година от група ентусиазирани ученици.

Тържествената церемония бе открита от мажоритарния собственик на футболния клуб Наско Сираков, който в емоционално обръщение каза, че ако е имал 1000 ръце, щях да прегърне всичките хора, които са дошли да засвидетелстват своите любов и уважение към вековния клуб. "На добър час, всичко най-добро на клуба и ни очаквайте по-добра година", обеща Сираков пред множеството.

Да поднесат цветя на могилката се бяха събрали славни ветерани на Левски, сред които бяха Кирил Ивков, Стефан Аладжов, Воин Войнов и Пламен Николов. Приемствеността между поколенията бе спазена, като пред паметника имаше много деца от школата на футболния клуб, предвождани от шефа на Академията Йончо Арсов и треньори, които се занимават с бъдещите футболисти.

Празника уважиха футболистите от отбора на Левски, стигнал до четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА и влязъл за историческия първи път в групите на Шампионската лига - Даниел Боримиров, който днес е спортен директор на клуба, Седрик Бардон и Игор Томашич. Тази вечер те ще вземат участие в шоу мача така наречения тим на Левски от първата приказка, който бе воден от Станимир Стоилов, и настоящия отбор, донесъл пръв трофей в клубния музей от 13 години насам. Срещата ще се играе на стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов" от 19:00 часа.

Наско Сираков посрещна радушно бившите звезди на сините, като се обърна със "сине" към хърватина Томашич. 

На рождения ден бяха състезателите от баскетболния отбор на Левски, предвождани от Константин Папазов, както и играчите по футзал на "сините", които са сред най-добрите в България. 

От трибуната се изказа и председателят на създаденото на 4 май сдружение "Левски на левскарите" Димитър Костадинов. Той разясни условията, при които сдружението ще набира членска маса от днес в 16:00 пред стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов". Костадинов покани на трибуната хората, които са участвали в многобройни кампания за Левски в последните години - от организацията по 100-годишнината на клуба през редица кампании, като "Левски е твой", за спасяването на футболния и баскетболен отбор, за набирането на акционери, за почитането на годишнината на Васил Левски в Карлово и пилота Димитър Списаревски.

По думите му всеки, който иска да участва в "Левски на левскарите", да бъде сред реалните собственици на клуба и да има глас при важните решения за бъдещето му, трябва да внесе членския си внос от 200 лева на година по банков път или чрез картово плащане на пост терминал, за да бъдат всички пари проследими и да бъде целият процес прозрачен. Тези средства вече не са дарения и ще постъпват по напълно законен начин в касата на Левски, като се очаква феновете на "сините" да бъдат най-големият спонсор на отбора занапред.

Левскарите честват 108 години от създаването на клуба (СНИМКИ)
Левски 108 години 24 май Левски 108 години 24 май Левски 108 години 24 май
35

Председателят на Управителния съвет на ПФК Левски Даниел Боримиров посреща по-спокойно клубния празник, след като редица инициативи осигуриха финансиране и управлението на задълженията е контролирано от администрацията на Георги Аспарухов.

Той обаче каза, че нещата ще се подобряват още повече, когато обединението на левскарската общност е пълно.

"Левски все още има затруднения. Стремим се едно по едно да изчистваме. Но се надяваме скоро да дойде и друг спонсор. "Левски на левскарите" няма да издържа клуба, но ще има участие във финансирането".

Довечера от 19.00 часа на стадиона пък ще се състои шоу-мач с участието на ветерани и легенди, който ще бъде и основното събитие по случай 108-годишнината на Левски. Боримиров вече се е видял с двама от бившите си съотборници, които пристигнаха в София за участие в събитието.

"Снощи се срещнах с Бардон и Томашевич. Не се бяхме виждали от доста време с тях, спомнихме си доста хубави моменти. Ще видим на терена как ще бъдем. Не съм в това ниво, в което съм бил, но се старая да поддържам някаква спортна форма", заяви Боримиров.