0

Д ефицитът на Левски в момента е около 2.2 милиона лева, за да преодолеем първоначалния шок. Чака ни най-тежката Коледа в клубната история, тъй като трябва да съберем половината сума до края на годината. Това заяви на пресконференция изпълнителният директор на футболния клуб Ивайло Ивков.

Левски ще трябва да изплати още около 800 хиляди лева на бившия си треньор Петър Хубчев през следващите шест месеца, след като от "Герена" вече са превели първата вноска от задължението си към специалиста, уточни Ивков.

По неговите думи, "сините" имат належащи плащания в размер на 2.2 милиона лева, половината от които трябва задължително да бъдат събрани до края на календарната година.

Ивков говори на пресконференция, чрез каквато през определен период от време той и членовете на УС ще се отчитат пред привържениците за свършената работа.

"Три са случаите, които се открояват в работата на новия УС. Първо - имаме подписано споразумение с г-н Хубчев и неговия екип, платена е и първата вноска в срок. Сумата е притеснителна и е разсрочена за следващите шест месеца.

Никак не съм щастлив от това споразумение, но то бе неизбежно. Няма никакви отстъпки и цялата сума ще се изплаща през следващите шест месеца. Останалата сума след първото плащане е около 800 хиляди лева", заяви новият изпълнителен директор на Левски.

"Вторият случай е на футболист или по-скоро на мениджър. С идването на Станимир Стоилов имахме още година и половина по договор със Симеон Славчев, който обаче бе освободен.

Постигнахме приемливо споразумение с него и с агента му. Задължихме се да изплатим заплатите за тази година и 12 хиляди евро за предсрочното прекратяване, което е по-малко от една дължима заплата. Постигнахме добро решение на този казус и благодаря за това на Славчев и на Даниел Боримиров (б.а. член на УС на ПФК Левски), който участва активно в преговорите.

"Третият случай е Насиру Мохамед. Има решение на ФИФА, влязло в сила към нашето идване, за дължима сума от 395 хиляди евро. Започваме преговори и се стараем сумата да не бъде изискуема до края на годината, защото това заплашва лиценза на Левски. Вярвам, че и там ще можем да постигнем относително добро споразумение. Каквото и да е то, щетите са очевидни", каза още Ивков.

Освен това, той съобщи, че Левски е постигнал споразумения по шест дела. Те са свързани с комисиони на мениджъра Майез Мустафа, който доведе в Левски играчи като Жуниор Мапуку и Мехди Бурабия. Той ще получи 88 хиляди лева на десет вноски през 2022 година.

Помощникът на Делио Роси - Матия Виченци, пък трябва да вземе 60 хиляди евро след Нова година.

Ивков уточни, че и споразумението към НАП не се обслужва редовно, за което Левски отново ще се обърне към феновете си за помощ. Към първия отбор и администрацията също има задължения, но най-критични са гореспоменатите три случая.

Ивков обърна внимание и на положителните неща, случили се по време на новото управление. Според него това са подновените договори на Марин Петков, Патрик-Габриел Галчев, Асен Митков, Пламен Андреев и Билал Бари, трансферите на Ноа Сонко и Цунами, както и предстоящите срещи с феновете в страната. Те започват този уикенд в Хасково, а до края на годината от ръководството на "сините" ще посетят още Кърджали, Кюстендил, Стара Загора, Сливен и Варна.