0

Б разилецът Цунами закова изключително красив и ценен гол за Левски, донесъл победата с 1:0 над Черно море във Варна и третото място за „сините“ във временното класиране на Първа лига.

Левски и Ботев Пловдив са с по 49 точки, но тимът на Мъри Стоилов е с по-добри показатели в преките двубои. Черно море е с 46 точки.

Течеше 86-ата мин., когато Филип Кръстев центрира с десния крак от корнер вдясно, а Цунами с великолепен отскок се извиси над всички и засече с глава топката в мрежата на Дюлгеров. 

Двата отбора изиграха първото полувреме в добро темпо, но не успяха да създадат много сериозни голови положения. Първата възможност в мача бе за домакините в 10-та минута, когато Велислав Василев стреля от 20-тина метра по земя, но ударът бе слаб и вратарят Николай Михайлов улови топката.

В 14-та минута Мазир Сула опита далечен изстрел, но топката премина над вратата на Левски. В 28-та минута Пабло Гарсия стреля много опасно от пряк свободен удар на сантиметри над вратата на гостите.

В 30-та минута „сините“ можеха да открият резултата. Илиян Стефанов стреля с глава след центриране на Вандерсон Цунами встрани от вратата на Черно море. В 31-та минута бе най-сериозното положение за Левски. Билал Бари бе намерен в наказателното поле на домакините и върна топката към Келиан Ван Дер Каап, който стреля от 20 метра, но вратарят на Черно море Иван Дюлгеров успя да избие топката в корнер.

В 37-та минута Матиас Курьор напредна отляво и върна топката към Пабло Гарсия, който шутира право в ръцете на вратаря Николай Михайлов. В 45-та минута Билал Бари върна в наказателното поле на домакините топката към Георги Миланов, който от чиста позиция от 8-9 метра по диагонал стреля неточно.

В 52-ата минута голмайсторът на домакините Сердюк се пребори за топката, премина през няколко играчи на гостите, излезе сам срещу вратаря Николай Михайлов и стреля, но с изключителен рефлекс тражът на „сините“ спаси.

В 53-та минута Вандерсон Цунами отклони топката в наказателното поле на домакините към Илиян Стефанов, чийто удар бе спасен от Иван Дюлгеров.

Треньорът на победителите Станимир Стоилов похвали играчите си, като изтъкна, че "сините" трябва да играят с по-голяма увереност на финала за Купата на България срещу ЦСКА на 15 май. 

„Изключително важна победа като резултат. Играхме под по-голямо напрежение, отколкото трябваше. Мисля, че имахме леко предимство, но с оглед на желанието да се развиваме можем да играем доста по-добре", посочи Мъри. "Вкарахме красив гол от статично положение, което реши мача. Въпреки някои ограничения по отношение на бройката на играчите, задачата да се класираме за Европа трябва да се изпълни. 

Играхме няколко пъти в тази схема. Имахме повече опции в защита, отколкото в атака, затова играхме в подобна схема. Всичко е възможно в предстоящия финал. Мислим изцяло за него. Свършихме си работата засега в първенството. Ще мислим последно два мача след срещата с ЦСКА. 

Имаше брак и напрежение в играта ни днес и трябва да се отърсим от тях за финала. Трябва да сме уверени и да играем със самочувствие в този мач“, завърши Стоилов.