0

Л евски е постигнал уговорка за привличането на уругвайския защитник Хоакин Фернандес Пертусо, пише журналистът Родриго Васкес в X.

Футболистът ще пристигне на „Георги Аспарухов“ като свободен агент. Той може да играе като централен защитник и ляв бек.

Договорът на 25-годишния уругваец ще е за година и половина с опция за удължаване с още един сезон. Пертусо е висок 1,84 м със силен ляв крак.

Хоакин Пертусо е роден в Уругвай, но има и италиански паспорт, поради което няма да заема място на играч с паспорт извън Европейския съюз, ако премине на "Герена". Той е юноша на Дефенсор Спортинг и местния Ривър Плейт. През лятото на 2020 година е продаден на Хееренвеен. В нидерландския клуб обаче не успява да се наложи, поради което е пращан под наем в Монтевидео Сити Торке и Атенас. 

В началото на 2023 година защитникът напуска Хееренвеен и преминава в уругвайския Бостън Ривър със свободен трансфер. Шест месеца по-късно подписва с Атенас. 

Хоакин Фернандес Пертусо има 3 мача за националния отбор на Уругвай до 20 години. 

Ако трансферът на уругваеца се осъществи, то той ще е третото ново попълнение на Левски през зимата след Фабио Лима и Карлос Охене.