0

Л евски подписа договор с полузащитника Илиян Стефанов до 30 юни 2024 година, а футболистът се присъединява към „сините“ като свободен агент, съобщиха от Левски. Той избра фланелка с номер 14, номера на най-великия нидерландски футболист Йохан Кройф.

"Илиян Стефанов е роден на 20 септември 1998 година в София. Юноша е на Левски, като като в края на 2015 година преминава в италианския Авелино. В края на 2016 година преминава в друг италиански тим - Гоцано“, с чийто екип изиграва 7 мача. От лятото на 2017 година е част от Локомотив София) като записва на сметката си 52 мача и 9 гола. В началото на 2021 година Стефанов преминава в Берое, изигравайки 23 мача.

За националната селекция до 21 г. Стефанов има 2 мача, а за тази до 17 години 8 мача и 2 гола.

Привличането на Стефанов е голям удар за треньора на „сините“ Станимир Стоилов, който го бе набелязал като задължителна трансферна цел тази зима, отбелязва Gong.bg, като припомня, че сагата с привличането на офанзивния халф се проточи около два месеца. След като и самият играч бе амбициран да се върне на „Герена“, остана само да се разиграят правилно картите за напускането на Берое.

Стефанов на няколко пъти води разговори с ръководителите на Берое и ясно изразяваше позицията си, че желае да си тръгне. Закъсалите за пари старозагорци искаха да получат пари за своя футболист, а новият треньор Петър Хубчев беше обявил, че ще е основна част от състава му и ако даден клуб го иска, то трябва да плати солидна сума за родните стандарти.

В крайна сметка халфът не стартира като титуляр в нито един от двата официални мача на Берое през пролетта, а Хубчев привлече за неговата позиция Давиде Мариани, с което игровите минути на Стефанов значително щяха да намалеят. 

Юношата на Левски се възползва от факта, че старозагорци не платиха заплатата му до 25 февруари и подаде молба в БФС за разтрогване на договора си със „зелените” по вина на клуба.

В понеделник Илиян Стефанов подписа своя договор с Левски, днес бе представен и ще направи първа тренировка под ръководството на Станимир Стоилов.