0

Л евски победи Славия с 1:0 като гост в мач от 9-ия кръг на efbet Лига. Футболистите на Станислав Генчев се поздравиха с трите точки в най-старото столично дерби след гол на Кристиан Димитров в края на първото полувреме.

Освен това през първата част „сините“ имаха някои добри възможности, включително и удар в гредата на Евертон Бала.

„Белите“ също създадоха някои опасни положения пред вратата на Матей Маркович, но така и не стигнаха до гол.

След победата Левски се изравни с Лудогорец на върха, като двата тима имат по 22 точки, но „орлите“ са с мач по-малко. Славия пък временно заема 12-ото място с актив от 8 точки след 9 изиграни срещи.

Двата отбора не бяха особено активни в атака в началото на мача, но "белите" стигнаха до първото положение след половин час игра. Карл Фабиен получи топката при ситуация един на един срещу дебютанта като титуляр Кристиан Макун и се освободи от него в наказателното поле. Последва диагонален удар, който обаче бе отразен от Матей Маркович.  

Левски надви Славия в дербито на София
Славия Левски Славия Левски Славия Левски
23

В този момент Славия бе с четири удара при нито един за "сините", но двата отбора скоро си размениха по едно положение. Първо опасен удар на Евертон Бала бе отразен от Светослав Вуцов, а в ответната атака Карл Фабиен намери непокрит на далечна греда Куентин Зеедорф. Той обаче отигра по-скоро с коляно и не успя да уцели вратата от близко разстояние. 

Секунди по-късно и Левски имаше добър шанс. Евертон Бала финтира Кристиян Стоянов и стреля към вратата на Славия, но Вуцов докосна топката с пръсти и тя срещна напречната греда. В 43-та минута пък Мустафа Сангаре се откъсна от защитата на домакините, но и той не успя да преодолее Вуцов. 

Вуцов правеше добър мач, но имаше голяма вина за първия гол в мача. Левски стигна до корнер след изтичане на 45-те минути и Евертон Бала изпрати добро центриране, а стражът на "белите" излезе и не успя да стигне до топката. Това направи зад него Кристиан Димитров, който бе точен с глава за 1:0 в полза на Левски. 

В началото на второто полувреме Марин Петков получи добра възможност да стреля от границата на наказателното поле, но топката премина покрай вратата, а в 70-ата минута и Евертон Бала имаше шанс. Неговият удар обаче бе отразен от Светослав Вуцов. 

Славия бе далеч от играта си през първото полувреме и не успя да създаде чисти положения, а съответно не стигна и до изравнителен гол. Така отборът на Златомир Загорчич остана на 12-о място, след като допусна трето поредно поражение.